Vroeger viel je als fabrikant nooit het product van je concurrent direct aan. Die gedragscode bestaat niet meer omdat herrie maken nog veel onderscheidender is en meer aandacht trektDat is spotten met degenen die worstelen met alcoholisme, aldus kritische gebruikers van het merk. Het bedrijf raakt ook een gevoelige snaar van bekering. Journalist Stefano Hatfield ging er door nadenken. Hij is het niet helemaal eens met de campagne maar vindt de boodschap duidelijk: jonge mensen leiden de groene revolutie en we hebben de ouders nodig om mee te vechten.
‘Schoenmaker blijf bij je leest’
Ook van boerenzijde klinkt kritiek op Oatly. Op sociale media koppelt het melkalternatief spotjes aan de boodschap dat veehouderij schadelijker is voor de planeet dan transport. Geen vergelijking tussen plant- en koemelk, maar een aanval op de veehouderij.
The dairy and meat industries emit more CO2e than all the world’s planes, trains, cars, boats etc., combined. Need help talking to dad about milk? Go to https://t.co/vqDLHniySQ pic.twitter.com/4HspwIu1ME
— OatlyUK (@OatlyUK) January 16, 2021
Zo’n uitspraak lokt gegarandeerd reacties uit, op twitter vliegen de cijfers je om de oren. Volgens de recentste Britse overheidscijfers beloopt de uitstoot van de Britse landbouw in totaal 9% - waarvan 3,7% afkomstig van runderen en schapen. Die van transport bedraagt 27%.
Onder meer de Country Land and Business Association (CLA) en de Britse boerenorganisatie NFU sluiten zich aan bij het koor van kritiek en beschuldigen de havermelkfabrikant van het ‘misbruiken van statistieken’. Verschillende boeren en consumenten geven aan officiële klachten te hebben ingediend, zowel bij Oatly als bij de Advertisings Standards Authority, de Britse variant van onze Reclame Code Commissie. Britse havermelkboeren en de voorzitter van CLA vragen zich af wat het nut is van het tegen elkaar opzetten van mensen. Oatly zou zich moeten concentreren op het overtuigen van de consument van de kwaliteit van hun product. Vroeger viel je als fabrikant nooit het product van je concurrent direct aan, maar zei je iets dat het jouwe veel aantrekkelijker liet lijken door zijn eigen waarden. Die gedragscode bestaat niet meer omdat herrie maken nog veel onderscheidender is en meer aandacht trekt.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Havermelk = haver + water
Bordje havermoutpap bereid met havermelk = havervlokken + haver + water = haver + water
Havermelk: als professioneel "proever" vond ik havermelk werkelijk afschuwelijk smaken; eigenlijk niet smaken, net zo afschuwelijk vond ik sojamelk. Ik drink overigens weinig tot geen melk ook al omdat dit product veel te veel bewerkingen ondergaat en onder elke bewerking lijdt.Havermelk is ook zo'n geval, 'n puur industrieel product. En helaas, geen enkel industrieel product kan wat smaak betreft tippen aan goed verzorgde puur natuurlijke producten.
Precies Joep Goossens en daarom kunnen we dus beter, als we melk willen gebruiken, beter gewone verse biologische melk direct van de boer gebruiken. Of melk die op de boerderij vers gebotteld is. Of producten die direct op de boerderij van de verse biologische melk zijn gemaakt.
En Tedje van Asseldonk nee, we kunnen het niet over plantaardige zuivel industrie hebben, want er bestaat niet zoiets als plantaardige zuivel.We kunnen het in de meeste gevallen niet eens hebben over melksubstituten, want de meeste soorten schieten schromelijk te kort in voedingswaarde. We zouden kunnen graan voor graanaftreksels of notendrank
#1 dus wij kunnen het eigenlijk ook niet hebben over plantaardige zuivelindustrie? Wat dan wel? Plantaardige drankindustrie? Komen we weer bij alcoholisten uit ;-)
Gonneke #3, Ik hoef jou niets wijs te maken, maar voor andere FL lezers wellicht nieuw.
Een pak 'verse melk' uit de super is ook een in elkaar geknutseld product.
Volle melk een paar dagen laten staan om de room eraf te scheppen, is er al lang niet meer bij, 'volle melk' is magere melk waar achteraf weer vet aan wordt toegevoegd met nog een ingrijpende bewerking. Verse melk komt zo uit de koe, zoals een vers ei zo uit de kip rolt.
Veel melkinformatie heb ik versnipperd op tal van plaatsen in de draadjes op Foodlog voorbij zien komen, maar een handig overzicht trof ik aan op de website van Petra Assink, helaas geen FL gebruiker. (Alles sterk ingekort voor dit draadje)
Homogeniseren.
Door het homogeniseren verandert de structuur drastisch. De vetglobulen zijn omgeven door
een dunne membraan die door het homogeniseren sneuvelt waardoor onder andere het enzym xanthine oxidase vrij komt. Dit kan bij mensen door de vorming van urinezuur jichtklachten veroorzaken. Maar daar heeft de farmacie iets voor ontwikkeld: xanthine-oxidaseremmers, waardoor minder vorming van urinezuurkristallen en nierstenen. Bijwerkingen zijn er zoals bij de meeste medicijnen ook zoals maagdarmstoornissen en leverfunctieafwijkingen, maar daar heeft de farmacie ook weer iets op gevonden........
Doordat de vetdruppels door het homogeniseren verkleind zijn hechten die zich gemakkelijk aan de complexe eiwitbestanddelen die daardoor moeilijker verteerbaar zijn geworden. Ze omzeilen de vertering in de maag met een onvolledige vertering als gevolg die allergieën kan veroorzaken.
Maar dat is nog niet alles.
Door de ontvetting en verhitting van 72 Celsius verdwijnen naast 'schadelijke' bacteriën, vooral de gezonde bacteriën, zoals Lactobacillus Acidophilus, die schadelijke bacteriën zoals E. Coli in
hun groei remmen. Maar ook enzymen zoals galactase, fosfatase en lipase, die helpen bij de vertering van melk. En met de vetten die aan de melk onttrokken worden gaan in vet oplosbare vitaminen A en D eruit. Ook het linolzuur CLA, een krachtig anti-kanker stofje, verdwijnt met de ontvetting uit de melk.
Onherkenbaar gemaakt.
Typerend voor zuivelproducten waren de verschillen in smaak afhankelijk van het weidegebied en de seizoenen. Bij de vele kaassoorten is dit nog het geval maar bij melk wordt gemengd om te voorkomen dat je de seizoenen of de herkomst (streek met specifieke weidegrassen, klimaat) kunt proeven.
Aan de bron (de koe) wordt ook geknutseld om de melksamenstelling constant te houden. Zo heeft een grasrantsoen, met name in het voorjaar, een laag aandeel aan vezels. Dit zorgt voor weinig stimulatie van de pens waardoor de vertering verstoord wordt. De melkproductie neemt af, zo ook het melkvetpercentage. Is dit natuurlijk, of is de samenstelling van de weide onnatuurlijk?
Maar er is gelukkig 'pensbestendig vet' in de handel waardoor het melkvetgehalte weer op peil gebracht kan worden.
Met dank aan Petra Assink