Poetin verving Nicolas Fyodorov, sinds 2012 minister van Landbouw, door Tkatsjov. Hij slaagde er de afgelopen jaren in de graanproductie in zijn regio op te voeren tot meer dan 10% van de Russische graanexport. Tkatsjov kreeg van Poetin de volgende opdracht mee, schrijft RT: "We moeten onze markt vullen met de producten van onze eigen producenten, en dat moet snel gebeuren om de druk op de levensmiddelenmarkt te verminderen en de prijzen te verlagen."

Onvoldoende daadkrachtig
Met zijn ingreep geeft Poetin indirect kritiek op Fyodorov. Die zou gefaald hebben om de maximaal haalbare verhoging van de Russische landbouwproductie te realiseren. Die verhoging werd kritisch voor Rusland nadat Poetin zijn importstop instelde op agrarische producten uit de EU en VS. De Russische landbouwsector krijgt al jaren het verwijt dat het zijn potentie - de enorme oppervlakten vruchtbare grond - onvoldoende benut. Fyodorov kwam met een ambitieus aanvullend vijfjarenplan waarbij 13,3 miljard euro extra in de landbouwsector geïnvesteerd werd. Toch werden de Russen de afgelopen maanden geconfronteerd met tekorten en vooral stijgende prijzen.

Volgens Poetin komt het allemaal goed, meldde het FD eerder al. Aan Tkatsjov zal het niet liggen. Die beloofde dat hij "zijn uiterste best zal doen het in hem gestelde vertrouwen te rechtvaardigen en de industrie op zal stuwen naar een grotere eigen productie ter vervanging van de import, hogere opbrengsten en lagere voedsel prijzen." Ook gaat hij gunstige condities creëren voor agrarische bedrijven en ondernemers, aldus RT.

Fotocredits: KeksKlip
Dit artikel afdrukken