De Belgische fruittelerssector verkeert tot eind 2019 officieel in crisis en kan vanaf nu aanspraak maken op steunmaatregelen. Dat heeft de Belgische minister van Landbouw, Denis Ducarme, bevestigd, aldus Knack.

De fruittelers krijgen hun oogst van 2018 niet verkocht. Driekwart van de Belgische fruittelers blijkt hun hopeloze situatie te wijten aan de Ruslandboycot, schrijft AGF.nl. Opvallend genoeg dus niet aan de droge zomer van 2018.

Toch was het de droogte die de peren minder goed deed groeien. Het leverde kleinere en kwalitatief mindere peren op, die minder goed houdbaar waren. Een derde van de peren kwam onverkoopbaar uit de koelcel. Daar komt nog bij dat de Belgische telers in vergelijking met vorig jaar de helft minder voor hun peren krijgen (€0,25 tot €0,30 per kg), schrijft De Tijd.

Doordat de Russische president Poetin in 2014, in reactie op sancties, de grenzen sloot voor agrarische importen uit de EU en de VS, raakten de Belgische telers hun belangrijkste perenafnemer kwijt. Een jaar later wisten ze voor 86% van hun peren nieuwe afnemers te vinden, dankzij creatieve acties als 'stoof Poetin een peer' en een toename van de binnenlandse fruitconsumptie.

De nieuw aangeboorde markten hebben kennelijk geen trek in kleine peren.
AGF - ?75% fruittelers geeft Ruslandboycot schuld van hopeloze situatie hardfruitmarkt?
Reageer
  • Deel
Druk af