Poetin doet het aanmerkelijk beter in zijn poging om Oekraïne een Russische vazalstaat te maken dan wij zijn gaan denken, zegt een aantal defensie-experts in De Telegraaf. Hoewel de Oekraïners dapper stand houden en bereid zijn hun levens te geven, heeft hij inmiddels de Donbas-regio voor een belangrijk deel onder controle. Oekraïne kan zonder steun van NAVO-landen geen stand houden zonder dat de NAVO zelf betrokken raakt. Daarom beginnen de wapenleveranties op te drogen. Tegelijk wordt het aantal doden en gewonden aan de kant van Oekraïense strijdkrachten te hoog om de strijd lang vol te kunnen houden.

Zelfs de oplossing van de stikstofcrisis in Nederland kan door Poetin geraakt worden
Geen gratis geld meer
Onderwijl zet Poetin zware druk op de regeringen van de NAVO-landen, die hij zijn macht toont door hun bevolkingen te laten klagen over de hoge prijzen voor met name reizen (door zijn oliemacht) en voedsel (graan- en gasmacht). De inflatie schiet omhoog en kan door Westerse regeringen alleen maar beteugeld worden door de rente te verhogen na een lange periode van jaren gratis geld omdat de rente voor regeringen vrijwel 0 was. Westerse regeringen maakten daar gebruik door honderden miljarden bij te drukken in de coronatijd om hun economieën in de benen te houden. Tevens financierde de Europese Commissie er ambitieuze plannen zoals de Green Deal mee; ons eigen Den Haag financiert met het gratis geld onder meer het klimaatfonds en de €25 miljard om boeren uit te kopen en de stikstofcrisis op te lossen.

Die tijd is nu voorbij. De centrale banken verhogen de rente. Bedrijven zullen failleren en het arbeidstekort lost zich mogelijk overvloedig op door de vrijkomende arbeidskrachten.

'We doen onszelf pijn'
Patrick Bolder, defensie-expert van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), is er duidelijk over. Dit gebeurde echt onder onze ogen en is geen nieuwe wending in de oorlog. Hij ziet Poetin profiteren van de situatie in Europa. Het Westen en met name de Europese regeringen beginnen te twijfelen. Ze stellen zich de vraag hoever ze moeten gaan om Kiev te steunen omdat de offers in eigen land te hoog worden. Bolder: "We doen onszelf steeds meer pijn met de sancties die we opleggen, omdat de prijzen bij ons blijven stijgen. Poetin heeft er belang bij de oorlog lang te laten duren, om ons aanhoudend in onze portemonnee te raken. Hij kan dat uitbuiten, en weet dit spel heel goed te spelen.”

Onderwijl waarschuwen dissidente Russen dat het kwaad dat ze in Poetin belichaamd zien met wortel en tak moet worden uitgeroeid. Zij blijven herhalen dat hij nooit genoeg zal hebben en zijn spel voortzet zolang hij aan de macht is. In het Westen beginnen de oren zich te sluiten voor dergelijke woorden.
  • Deel
Druk af