De Britse gezondheidsautoriteit, het National Institute for Health and Care Excellence (NICE), heeft de 'poeptransplantatie' tot een veilige en effectieve behandelwijze verklaard voor mensen met een terugkerende darminfectie met Clostridium difficile. Volgens NICE kan een feces-transplantatie ingezet worden als antibiotica niet helpt. Dat meldt de BBC.

De darmbacterie Clostridium difficile komt bij ongeveer 1 op de 33 mensen zonder dat zij daar last van hebben. Maar ontstaat er een disbalans in de darmflora, dan kan C. difficile ineens enorm opspelen, toxines gaan produceren en mensen heel erg ziek maken of zelfs tot de dood leiden. Bij ongeveer een kwart van de slachtoffers ontstaat een chronische variant. Met een fecestransplantatie wordt gezonde donorfeces in de darm aangebracht, waardoor de bacteriebalans weer hersteld wordt. In de meeste gevallen is de donor een familielid.

Voor het beoordelen van de effectiviteit van de procedure nam NICE 7 onderzoeken van poeptransplantaties bij in totaal 558 patiënten onder de loep. Zij bleken vrijwel allemaal genezen.
Dit artikel afdrukken