Topatleten, waaronder wielrenners, hebben een andere bacteriesamenstelling in hun darmen dan niet-sporters. Dat schrijven verschillende media, waaronder Trouw, naar aanleiding van een interview met onderzoekster Lauren Petersen op BiCycling.

Prevotella
Petersen, micro-biologisch onderzoeker en mountainbiker, deed zelf een poeptransfusie en vroeg zich af of dat haar prestatie verbeterde. In het kader van het Athlete Microbiome Poject verzamelde ze poepmonsters bij topatleten en vergeleek de microbiële samenstelling daarvan met die van recreatieve sporters en niet-sporters. Peterson concludeerde dat met name de bacteriestam Prevotella typisch is voor de darmen van topsporters. Bij de recreatieve sporters kwam deze bacteriestam bij ongeveer de helft voor in het microbioom. Van de niet-sporters had nog geen 10% Prevotella in zijn of haar darmen.

Spierherstel
Prevotella produceert aminozuren in de darm die essentieel zijn voor goed spierherstel. Maar zijn het topsporters omdat ze spierherstellers in hun darmen hebben, of hebben ze de bacteriën omdat ze topsporter zijn? Die vraag is nog niet te beantwoorden. Mogelijk heeft een poeptransfusie positieve effecten voor couch-potatoes, maar floreren bij een betere getraindheid vanzelf andere bacteriestammen in de darm.

Het onderzoeksresultaat van Peterson is niet gepubliceerd. Mocht 'poepdoping' toch de toekomst worden dan biedt het voorlopig alleen een uitkomst voor atleten waarbij sprake is van een medische noodzaak. Alleen dan kan men een poeptransfusie doen (zoals bij Peterson, die aan Lyme lijdt). Geïnteresseerde topsporters kunnen een bijdrage leveren door hun potje poep op te sturen naar het onderzoekslab in Connecticut.
Dit artikel afdrukken