Spaanse onderzoekers zijn er in geslaagd probiotische bacteriën uit babypoep te verwerken in een gefermenteerde worst. Door dagelijks 10 gram van de probiotische fuet te eten, zouden mensen voldoende probiotica binnen krijgen om een gezondheidseffect te bewerkstelligen.
De onderzoekers wilden te weten komen of het mogelijk zou zijn probiotische bacteriën middels een ander 'vehikel' dan de gebruikelijke zuivel bij de mens binnen te krijgen. Ze kozen voor een relatief zout- en vetarme worst, de fuet. Bij het worstmaken treedt een fermentatieproces op waarbij de probiotische bacteriën zich staande moeten zien te houden tegen de overige bacterieculturen die daarbij een rol spelen. Dat bleek te lukken met de L. rhamnosus CTC1679 - een uit babypoep geïsoleerde bacterie. Daar proefde en rook je overigens niets van in het eindproduct, verzekert FoodNavigator.
Dit artikel afdrukken
De onderzoekers wilden te weten komen of het mogelijk zou zijn probiotische bacteriën middels een ander 'vehikel' dan de gebruikelijke zuivel bij de mens binnen te krijgen. Ze kozen voor een relatief zout- en vetarme worst, de fuet. Bij het worstmaken treedt een fermentatieproces op waarbij de probiotische bacteriën zich staande moeten zien te houden tegen de overige bacterieculturen die daarbij een rol spelen. Dat bleek te lukken met de L. rhamnosus CTC1679 - een uit babypoep geïsoleerde bacterie. Daar proefde en rook je overigens niets van in het eindproduct, verzekert FoodNavigator.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook