De Amerikaanse voedselinspectie FSIS heeft in een partij kalfsvlees uit Nederland de potentieel gevaarlijke STEC-variant van de E.colibacterie (de 'poepbacterie') aangetroffen. Het zou gaan om één doos in een partij van meer dan 700 kilo vlees die geleverd is aan restaurants en winkels in de staten Michigan, Californië, Florida en Massachusetts. Voor zover bekend is niemand ziek geworden, meldt het FD. Consumenten en bedrijven die het vlees gekocht hebben wordt aangeraden het terug te brengen naar de winkel of weg te gooien.

Het vlees is afkomstig van de Nederlandse VanDrie Group. Directeur Henny Swinkels heeft meteen de hele export van kalfsvlees naar de VS geblokkeerd. "We nemen geen enkel risico. Met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaan we op zoek naar de oorzaak. Zit de fout bij de verwerking van de dieren, de logistiek of bij het verpakken?", zegt hij in het FD. De Amerikaanse vleesmarkt was decennialang gesloten voor Nederlands (en Europees) kalfsvlees en ging pas najaar 2016 weer open.

De Nederlandse NVWA controleert al het vlees in Nederland op STECs. Besmetting is geen uitzondering op buitenlands vlees liet Benno Bruggink (NVWA) vorig jaar weten. Jack van Messel toonde zich daar zowel verwonderd als verbaasd over. Dergelijke discussies herleven door voorvallen als dit.

Het Financieele Dagblad - Nederlands bedrijf levert partij besmet kalfsvlees aan VS
  • Deel
Druk af