Plus is de eerste reguliere supermarkt die deze stap zet. Bij de meeste supermarkten schommelt het aandeel biologische zuivel in de schappen rond de 10%. Alleen bij bio-speciaalzaken zoals Ekoplaza (bijna 90 vestigingen) is het zuivelassortiment helemaal biologisch of biologisch dynamisch, weet brancheorganisatie Bionext. "Dit is een heel grote stap in een supermarktwereld die maar langzaam verduurzaamt", zegt Bionext-directeur Michaël Wilde in de Volkskrant.

Voor Plus is het een logische stap, zegt Sepha Smit, verantwoordelijk voor verse producten in het AD. "We zijn niet voor niets al zeven jaar de ‘Meest Verantwoorde Supermarkt’ van Nederland.” De supermarkt wil het ook de 'lichtgroene' consument gemakkelijker maken om duurzamer boodschappen te doen. Dat zijn de klanten die niet speciaal op zoek zijn naar biologische producten maar wel een steentje willen bijdragen aan een minder milieubelastende landbouw. Vaak blijkt de meerprijs daarbij een struikelblok.

Dezelfde prijs
De stap is opvallend. Van alle melkkoeien in Nederland is maar 2,7% biologisch. De meerprijs voor biologische melk - 48 cent in plaats van 36 cent bij FrieslandCampina - wordt tot nu toe door overtuigde klanten opgebracht die geen bezwaar hebben tegen de hogere prijs. Plus houdt voor de biologische huismerkmelk dezelfde verkoopprijs aan. "De klanten betalen niet meer”, zegt Smit. "Wij betalen de boeren een meerprijs die bij biologisch past.” Reden voor de Consumentenbond het Plus-initiatief toe te juichen: "Veel consumenten geven in een Europees consumentenonderzoek aan dat de hogere prijs een reden voor ze is om niet duurzamer te gaan eten. Dit neemt die drempel weg.”

Over de prijs die de bioboeren krijgen, laat Plus niets los. Wel benadrukt de supermarktketen dat de deelnemende boeren ook op lange termijn verzekerd zijn van afname door Plus. "We gaan niet meer terug, dit is nu onze nieuwe standaard."

De 8 miljoen liter biologische melk die Plus gaat verkopen komt bij 6 biologische melkveehouders vandaan, die samen zo'n 1.000 biologische koeien houden. Volgens Plus gaat zijn biologische huismerkmelk goed zijn voor een groei van de biologische melkveestapel in Nederland van grofweg 1,5%. In totaal telt Nederland ruim 500 biologische rundveebedrijven; van de 2,5 miljoen runderen worden er 65.000 biologisch gehouden.

Het gemiddelde aantal koeien bij Plus ligt op 167 koeien per biologische boer; het gemiddelde aantal koeien op gangbare bedrijven bedraagt 105.

In 2010 ging Plus over op 100% fair trade bananen. Daar bleven de winkeliers van de formule wel een hogere prijs voor rekenen. Ze ervoeren dat de omzet gelijk bleef en breidden sindsdien hun fair trade assortiment verder uit.
Dit artikel afdrukken