Het varken zelf verwaarden
Debbie Huisman van PLUS vertelt ons wat er precies gaat veranderen. “Tot nu toe kochten we technische delen in. Geen karkassen dus, maar alleen de delen die we wilden. Het vlees kwam uit diverse stromen in Nederland en een beetje uit andere delen van Europa. Nu kiezen we ervoor om helemaal over te gaan op het vlees van de dieren van varkenshouders die exclusief met ons gaan werken. Dat betekent ook dat we het vlees helemaal zelf gaan verwaarden, op wat onderdelen na die Nederlanders nu eenmaal niet eten. Denk bijvoorbeeld aan de pootjes.”
Klanten kunnen bovendien op bezoek bij de boer, zodat ze precies weten in wat voor stallen de dieren leven voor ze als karbonade of leverworst in de winkels komenZekerheid
De keuze voor een eigen en gesloten - ‘bovenal kort’, zegt PLUS - keten geeft de klant zekerheid over de herkomst van het vlees en de vleeswaren. Klanten kunnen bovendien op bezoek bij de boer, zodat ze precies weten in wat voor stallen de dieren leven voor ze als karbonade of leverworst in de winkels komen. Wie de varkenshouders zijn en wie je zelfs direct als ambassadeurs van de groep van 14 kunt aanspreken, kun je vinden op de website van PLUS. Onder hen zijn onder meer de ook op Foodlog bekende Elly Michiels-Fleuren en haar man Edwin (op positie zes vanaf links op de foto boven dit artikel).
Beter plannen
PLUS schrijft in zijn persbericht zo te gaan werken “dat er zo min mogelijk varkens nodig zijn om aan de vraag van de PLUS klant te kunnen voldoen”. Wat betekent dat? Huisman: “Dit betekent dat we onze acties voor vers vlees en vleeswaren anders en vooral veel eerder moeten plannen, mogelijke aanpassing van recepturen en enkele aanpassingen in de snit, de manier van uitsnijden. Dat moet leiden tot een betere verwaarding van het dier in onze eigen keten.”
'Fase 1'
Vooralsnog hebben de varkens van de 14 boeren het Beter Leven keurmerk met 1 ster van de Dierenbescherming. Gaat zich de manier van houden, het ras en het voer zich verder ontwikkelen? Huisman: “We zijn nu begonnen met wat wij zien als fase 1 van het traject: het zichtbaar maken van de keten. Hierna gaan we inderdaad verder. Van belang is dat we goed leren samenwerken en van elkaar leren. Het is prachtig om te zien dat onze PLUS-winkeliers en de varkenshouders elkaar als ondernemers verstaan. Ze snappen dat ze door samen iets te doen wat klanten graag willen, succes kunnen hebben. We zetten hoe dan ook samen met onze ketenpartner Vion en de 14 varkenshouders in op het verlagen van de milieu-impact van varkensvlees, het verbeteren van dierenwelzijn en de smaak van het vlees.”
Hoe heeft PLUS de boeren voor zijn varkensvlees uitgekozen? Huisman: “Alle varkenshouders werken binnen het Good Farming Star-concept van Vion. Het zijn allemaal middelgrote bedrijven. Familiebedrijven die ketenontwikkeling zien als toekomstgerichte oplossing. Vion heeft een eerste selectie van varkenshouders voor ons gedaan. Daarna zijn we op boerderijen en bezoek gegaan en hebben wij en degenen die met ons willen werken voor elkaar gekozen.”
Voor de toekomst geldt: we vertrouwen erop dat we samen iets goeds voor elkaar willen krijgen zodat klanten graag bij ons komen kopen. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn we op elkaar aangewezenUitgelezen moment
Worden de boeren ook beter betaald? Volgens Huisman is dit het uitgelezen moment om in de keten van PLUS te stappen. De marktprijzen zijn goed en wie nu bouwt aan een relatie zit straks samen met PLUS met de betere klanten. Huisman zegt dat als volgt: "De varkensprijs is op dit moment door de vraag uit China zo goed, dat de boeren met de marktprijs dik tevreden zijn. Die betalen we dus. Voor de toekomst geldt: we vertrouwen erop dat we samen iets goeds voor elkaar willen krijgen zodat klanten graag bij ons komen kopen. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn we op elkaar aangewezen. PLUS is voor de varkenshouders een betrouwbare partij die volume en afzet garandeert. Door samenwerking realiseren we slagvaardigheid. We delen onze kennis en gaan gezamenlijk investeren, waardoor de gehele keten sterker wordt. Dit zorgt voor meer rendement in de gehele keten en een tevreden consument."
Steun van het ministerie?
Minister Schouten van Landbouw stelt honderden miljoenen euro’s ter beschikking voor afspraken over het verduurzamen van met name de veehouderij. Supermarkten spelen volgens haar de hoofdrol om de producten van onze boeren te verkopen. Daar wil ze afspraken mee maken. Profiteert PLUS van die gelden? Huisman: “Nee, dit betalen we allemaal uit eigen zak. We zetten een heel communicatietraject op, dat 100% voor onze rekening komt. Er zijn gesprekken tussen PLUS en het Ministerie en LNV reageert natuurlijk positief op ons initiatief.”
Zou wat geld vanuit Den Haag om initiatieven als deze te ondersteunen in plaats van eindeloos te praten over beleid, helpen om die zich sneller te laten ontwikkelen? Huisman glimlacht, “natuurlijk”.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, over die varkensprijs. We schreven er al over, maar ik zal het je uit eerste hand vertellen. De gemiddelde Nederlandse varkensboer wil nu geen contract omdat de marktprijs hoog is (en let op: China opent zijn grens alweer voor Amerikaanse varkens met een kostprijs die tientallen procenten onder de onze ligt). Bron: Vion, waar ik een tijdje geleden op bezoek was.
Wat de nieuwe baas van Vion nu juist wil, is boeren wél in vaste contracten stoppen. Maar ja, boeren hé ... Het is om gek van te worden.
Daarom: uitstekend initiatief van PLUS én deze boeren die wel wijzer zijn. Zoals Huisman in het bovenstaand stukje zegt: dit is het begin. Nu eerst de keten vormen en daarna verder. Heel verstandig.
Vragen staat vrij, Dick Belderbos, maar ik ben wel enthousiast over dit initiatief: het laat zien dat het kan: kortere lijntjes en een helder verhaal voor de burger/consument.
Initiatief dat toch wel wat vragen oproept...
Wat is hier nu echt vernieuwend aan (AH voert dacht ik zelfs alleen nog 1-sterren varkensvlees, en wat gaat er nog meer dan die varkenspoten naar China?), anders dan de koppen van 14 boeren, die hopelijk ook goed betaald blijven krijgen als de varkensprijs weer eens instort?
Waarom ook nog steeds zo weinig aandacht voor dierwelzijn?
Gaan ze bij Vion nu ook stoppen met die CO2-vergassing, wat wordt gedaan aan preventie van stalbranden?
Hoe zit het met antibioticagebruik, krijgen die varkens nog steeds gifsoja, hoe zit het met de "uitval", wat gebeurt er met de mest, hoe zit het met de evt. (stank)overlast van omwonenden, hoe groot zijn die stallen eigenlijk, en staan die PLUS-varkens bij 30plus graden hitte gewoon in de rij "non-PLUS" varkens in de brandende zon te wachten voor het VION-abattoir?
Waarom geen samenwerking met bijv. de Caring Vets en de Caring Farmers?
Vion lijkt me bij uitstek geschikt voor deze op kwaliteit gerichte korte keten.
Vion_N.V. Gesjoemel
Sterrenvlees met poep en fraude toe
#1, Marc, op dat punt is nog veel in ontwikkeling. Zoals Huisman me zei: fase 1 is het zichtbaar maken van de keten.