De Oost-Europese scharrelkip die voormalig Interchicken-directeur Edward Windhorst creëerde, blijkt vooralsnog op het gebied van voedselveiligheid en andere kwaliteitseisen niet te kunnen voldoen aan Nederlandse eisen.

Plukon nam Interchicken over en daarmee ook de Roemeense contacten van het bedrijf. Volgens boerenwebsite Boerderij is het product dat in Roemenië wordt gemaakt op het gebied van productpresentatie, microbiële kwaliteit, houdbaarheid, salmonellastatus en leverbetrouwbaarheid onder de maat gebleven. "Het verschil tussen de productiestandaard van de vleeskuikenketen van het Roemeense bedrijf en de standaard van Plukon, alsmede de grote fysieke afstand tot de Nederlandse markt bleken niet overbrugbaar," schrijft Boerderij.

Nederlandse slachtkuikenhouders vreesden de goedkopere Oost-Europese kip. Dat gevaar lijkt door de productieproblemen in Roemenië nu enigszins geweken. Op langere termijn is er geen reden om te verwachten dat de huidige problemen niet overkomen zouden kunnen worden.
Dit artikel afdrukken