Al sinds 2005 kocht de zakenman de groente en fruit ‘op stam’, dus voorafgaand aan de oogst. Hij regelde buitenlandse plukkers voor de oogst. Dat deed hij op basis van een slimme fiscale constructie zodat de zakenman geen sociale premies en loonbelasting hoefde af te dragen. Zijn bedrijf in Cyprus kocht de oogst op, waarna die via zijn Nederlandse bedrijf Europe Fruit Trade in de supermarkten terechtkwam. Dat leverde Van K. in totaal €300 miljoen op.

Het Openbaar Ministerie eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar en is het volstrekt oneens met het vonnis van de rechtbank. Achttien medeplichtige tuinders kregen ook geen celstraffen, maar taakstraffen. Volgens de rechter speelde Van K. geen belangrijkere rol in de illegale handel en zou het daarom onterecht zijn de zakenman een zwaardere straf op te leggen. Het OM gaat kijken of er hoger beroep kan worden ingesteld.

Van K. vindt zelf dat hij onschuldig is. Het Financieele Dagblad schrijft dat Van K. claimde €1 miljard te hebben bijgedragen aan de Nederlandse economie door met 30.000 Polen te voorzien in een chronisch personeelstekort, waarvoor de Nederlandse wetgever geen remedie wist. Van K. beweerde dat zijn bedrijven een kwart van de Nederlandse aardbeien oogstten.

Met die woorden refereert Van K. aan het gebrek aan betaalbare arbeid om Nederlandse tuinbouwproducten te oogsten. Door Poolse arbeid binnen te halen, loste hij dat probleem op. De situatie in Nederland is dermate complex dat een keurmerk is opgericht voor bedrijven die zich aan de wet houden: Fair Produce voor de champignonteelt. Dat label vult de leemte in die ontstond na het vervallen van de CAO voor de teelt van het witte goud, waar Nederlandse telers nauwelijks meer droog brood aan kunnen verdienen omdat de concurrentie vanuit Oost-Europa te sterk is.

Dit artikel afdrukken