image

Het vlees voor deze worst verdween nu eens niet in de gemiddelde Nederlandse vleeswaar, maar in een topproduct dat het driedubbele vierdubbel waard is.

Naar aanleiding van de discussie over de verwaarding van het varken afgelopen juli, besloot Diny Schouten - naast culischrijsfter, pasteienbakster en varkensvleeswaarmaakster - de Franse gekookte worst met een heel zacht snufje verse knoflook nieuw leven in te blazen. Saucisse à l'ail heet deze. Ik heb hem getest (n=400). Diny's worst bleek met vlag en wimpel te slagen: "puur", "subtiel", "geen bijsmaken", "worst zoals worst moet zijn", "hmmmmm", "bij een witbiertje", "bij een witte Elzasser".

Een van de betere koks van ons land zei: "perfect, niks meer aan doen". Een andere zei: 'alsof je een een Franse slagerij van 50 jaar geleden binnenloopt".

Daarmee kan deze worst het varken redden. Van de vleeswaar die voor dumpprijzen weggaat en het varken in de kou zet.

De Jordanese slager Frans Louman in Amsterdam (Goudsbloemstraat) - deze week in de Kampioen getipt door Danny de Munk - kan een paar ton van deze worst per week maken. Maar er zijn klanten voor nodig. Er moet over gepraat worden.

Interesse? Ook voor de paté's, de geweldige saucijsjes en de museau? Frans maakt het in een handomdraai. Echt, biefstuk, rosbief en fricandeau zijn er niks bij.

Laat je belangstelling horen en praat het in 't rond . Op alle culi- en heel andere sites met gezond verstand.

Morgen gaan we door: adopteer een stel biggen met je hele familie, vriendenkring, de buurt of met alle drie.

Stop het geklets over varkensleed en DOE. Zeg het voort of PLUG die worst.

Geheimpje: deze worst is van ongecastreerde beren. Die heeft zelfs de Keurslager nog niet!
Dit artikel afdrukken