Bij de Indiase toeleverancier van de Nederlandse zaadproducent Bejo Zaden blijkt nog altijd kinderarbeid voor te komen, ondanks in 2010 gemaakte afspraken om dit uit te bannen. Minister Lilianne Ploumen heeft dat bevestigd in antwoord op Kamervragen.

Ploumen is met Bejo Zaden en branche-organisatie Plantum in gesprek over maatregelen, zoals "voorlichting van producenten, monitoring in samenwerking met een maatschappelijke organisatie en de lokale overheid, financiële prikkels voor producenten die zich aan de afspraken houden en ondersteuning van initiatieven voor educatie van kinderen die uit een arbeidssituatie komen", schrijft Boerderij. De eerder succesvol gebleken aanpak van eveneens Nederlandse zaadveredelaar Nunhems dient tot voorbeeld.

Plantum stelt dat leden zelf verantwoordelijk zijn voor correctieve maatregelen als ergens in de keten kinderarbeid wordt geconstateerd. De branche-organisatie werkt aan een rapport over het uitbannen van kinderarbeid in de zaadindustrie en is beschikbaar als gesprekspartner voor het minsterie.
Dit artikel afdrukken