De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het verbod op de import van genetisch gemodificeerde zalm in de VS ingetrokken.

Het Amerikaanse bedrijf AquaBounty Technologies is daar blij mee. Het bedrijf ontwikkelde een genetisch gemodificeerde zalm die twee keer zo snel groeit als andere kweekzalm. Om de zalm in de VS te kunnen kweken bouwde het bedrijf een productielokatie in de Amerikaanse staat Indiana. Maar door het importverbod mochten de eitjes van de transgene AquaAdvantage-zalm, die in Canada geproduceerd worden, het land niet in.

Het importverbod was van toepassing zolang er nog geen duidelijke etiketteringsregels van kracht waren. Eind 2018 voerde het Amerikaanse Department of Agriculture (USDA) de regelgeving door. Op het etiket van voedingsmiddelen voor menselijke consumptie die genetisch gemodificeerde producten bevatten moet staan dat deze 'bioengineered' zijn.

Dat betekent dat AquaBounty vanaf nu de zalmeitjes naar Indiana kan halen en ze daar kan opkweken tot zalm om die vervolgens op de Amerikaanse markt te brengen. Met goedkeuring van de FDA, die al in 2015 al vaststelde dat "de vis veilig is voor humane consumptie, de genetische aanpassing veilig is voor de zalm, en de claim dat deze vis sneller groeit dan andere kweekzalm klopt." Volgens de FDA zal de kweek van de gmo-zalm in Indiana geen milieu-impact hebben.

In Canada is de zalm al sinds 2017 te koop.
Seafoodsource - FDA lifts import alert on GE salmon, clears way for AquaBounty
  • Deel
Druk af