Een chocoladefabrikant die voor een suikertaks pleit. Een eierboer die vegan eten promoot. En een levensmiddelenfabrikant die de grootste berg van zijn producten niet meer vindt kunnen.

Tony's Chocolonely neemt als 'impact company' publiekelijk de verantwoordelijkheid die overheden laten liggen. Ja, wij zijn een deel van het suikerprobleem, zegt Tony's.

Dat zegt al geruime tijd ook Ruud Zanders van Kipster die zich regelmatig als vegan-sympathisant voordoet en toch eieren en kippenvlees produceert. En zelfs levensmiddelengigant Nestlé schaart zich in het gezelschap van deze kleine verantwoordelijke ondernemers. Ondanks de wil en de nadruk op gezond eten, bestaat - zegt het wereldwijd opererende bedrijf - meer dan 60% van zijn portefeuille uit ongezond eten.

Wat zeggen ze eigenlijk?

Alsjeblieft overheid, voer een suikertaks in. Doe iets tegen teveel vlees, zuivel en eieren en help levensmiddelenbedrijven te minderen met de verkoop van ongezond, maar lekker eten dat mensen zo graag kopen.

Het zijn eigenlijk heel logische pleidooien: matig al die consumptie eens een beetje met z'n allen. Dát helpt tot een gematigde voedselomgeving te komen. Daar is geen totaalverbod maar wel een overheid voor nodig die iedereen een beetje normaal laat doen omdat anders wat minder bezorgde concurrenten goed willende bedrijven dwingen gewoon door te gaan zoals ze de afgelopen 60 jaar gedaan hebben.

tony's suikertaks
Reageer
  • Deel
Druk af