Zie ook de discussie hieronder. Is 'Belgische Bonbons' een herkomstaanduiding zoals 'Franse kaas' of een soortaanduiding zoals 'Engelse drop'? Baronie lijkt op het eerste gezicht het eerste te vinden. Toch bouwde de producent voor de zekerheid een extra fabriek in het Belgische Deurne. Alles is dus ok.
Echter: de Baronie-hoofdfabriek bevindt zich niet in De Baronie bij Breda, maar in Rotterdam. De naam is een afkorting van oprichters BArents, ROth en NIEwenhuis. Een soort Berini-eitje dus en volkomen streeknepping, er zijn geen Rotterdamse baronnen. Ja, havenbaronnen. Ik wist het tot voor kort niet en ik ben toch een gemiddelde consument en het bedrijf bestaat al jaren, nee meer dan een eeuw. Maar op hun site zijn ze er heel eerlijk over dat de chocoladeletters en pindarotsjes uit Rotterdam komen, dus moet je ze vergeven.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zojuist nog even gekeken in de AH. Artikel 20 wordt zonder gene geschonden. De Belgische bonbons van AH (Delicata) hebben geen herkomstspecificatie, hetzelfde geldt voor de Engelse drop.
Niet Deurne, Veurne!
Nu je het zegt, die fabriek staat er al zo'n vijftien jaar. Je kunt ze zien vanaf de E40 richting Frankrijk (aan de rechterkant), enkele kilometers voor de grens. Ik had al ergens gehoord dat het de grootste fabriek van paaseitjes in heel Europa is. Ik herinnerde mij niet meer dat die baronie heette, maar het staat er wel op.
Dat weet ik niet. Ik wil ze wel bellen..
Ik zou niet durven. Regels zijn regels. Maar wat staat er op de ambachtelijke uit Leiden. Belgian Chocolates?
Volgens de website worden de fabrieksbonbons van Baronie in Deurne, Belgie gemaakt en ambachtelijke in Leiden. Het zou kunnen dat ze die fabriek in Belgie hebben gebouwd vanwege het predikaat "Belgisch". Maar daar kun je toch niets tegen hebben?