In Zweden neemt volgens de VN de discriminatie en racisme tegen mensen van Afrikaanse afkomst sterk toe. Tussen 2008 en 2014 zou het aantal racistische geweldsmisdrijven met 40% zijn toegenomen, aldus The Guardian. Volgens het rapport zien de Zweden zichzelf als een ‘tolerante en humane samenleving’, maar klopt dat beeld niet.

’Chokladboll'
De krant beschrijft een incident naar aanleiding van een ‘chokladboll’. De burgemeester van het plaatsje Lidköping verdedigde in het openbaar de aloude naam ‘negerboll’ voor de populaire zoete delicatesse. Zweden had juist in maart die benaming uit de woordenboeken geschrapt vanwege de racistische bijklank.

De burgemeester schreef op Facebook dat hij niet snapte dat mensen zich hieraan kunnen storen. "Een negerboll heeft niets te maken met racisme. Het is een heerlijk balletje. Hoe kan een lekkernij die zo positief is racistisch zijn?" Zijn opmerking leidde tot een storm aan kritiek.

Belgische negerzoenen
De Belgische krant De Morgen meldt dat in België namen als ‘negerzoenen’ en ‘negerinnentetten’ nog gewoon gangbaar zijn.

Fotocredits: Chokladbollar, Stefan w~commonswiki
Dit artikel afdrukken