Zou dat ook bij pasta kunnen? Er bestaat immers al plastic en metaal met een 'vormgeheugen'. Zou dat ook bij pasta toe te passen zijn? Het antwoord op die vraag blijkt ja. De onderzoekers ontdekten een manier om pasta bij het koken weer zijn 'oorspronkelijke' vorm te laten krijgen.
Op basis van een traditioneel pastadeeg van water en tarwegries maakten de onderzoekers vellen deeg. Daarna zetten ze met een soort stempel kleine groeven aan één kant van het deeg.Toen ze vervolgens de pasta kookten zette de kant met de groeven minder hard uit dan de gladde onderkant, zodat uit de platte deeglap de vertrouwde 3D-pastavormen ontstaan.
De groeven die nodig waren om de uiteindelijke vervorming te bereiken, berekenden de onderzoekers met verschillende computermodellen. De groeven blijken bovendien de saus uitstekend vast te houden.
Plat is beter voor de aarde
Toepassingen voor de platte pasta? Iedereen die op trektocht gaat en zijn eigen eten mee moet nemen. Platte pakjes nemen nu eenmaal veel minder ruimte in. Maar ook de astronauten in het ruimtestation ISS kunnen met platte pasta beter uit de voeten dan met volumineuze pakketten en fancy vormpjes. Dat vormpje neemt de pasta in de pan wel aan. Zeven minuten koken, klaar. Dat is ook nog eens goed voor de planeet.
Voor de platte pasta is immers minder verpakkingsmateriaal nodig. De platte vorm bespaart ruimte bij opslag en transport, zelfs naar het ISS. Tenslotte hoeft de pasta maar 7 minuten te koken omdat platte pasta sneller gaart dan bijvoorbeeld buisvormige pasta. Dat spaart tijd, energie en uitstoot. En voor de smaak hoef je het niet te laten. "Deze platte pasta ziet, voelt en smaakt als gewone, traditionele pasta,” zegt co-auteur Ye Tao in Scientias.
In een filmpje laten de onderzoekers zien hoe hun platte pasta tot 'gewone' transformeert.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Succes met het overtuigen van de Italianen :)
Waarom pasta?
10 porties in een vliesdunne verpakking, hoge energiedichtheid, zwelt enorm op tijdens het koken, kan overal lokaal geproduceerd worden net zoals brood. Als je geen lucht wilt transporteren, begin dan eerst chips, blauwe bessen uit andere werelddelen, blisters met een paar slablaadjes, alle soorten bonen in blik die je zelf ook kunt weken en garen en nog veel meer.