Eerder dit jaar uitte Rebecca Helm, bioloog aan de Universiteit van North Carolina, in The Atlantic al haar zorg over de impact die de plasticvanger zou kunnen hebben op het zeeleven in de bovenste meters van de oceaan.

Helm bestudeerde de foto van The Ocean Cleanup en identificeerde er de meegevangen zeedieren op. In De Morgen bevestigen marien biologen van het NIOZ en de WUR dat de foto inderdaad bijvangst van dierlijk leven laat zien en waarschijnlijk zelfs maar een deel ervan - drijvende strengen visseneieren bijvoorbeeld. "Ik vind het voorbarig om te zeggen dat The Ocean Cleanup weinig impact heeft op het oceaanleven," zegt Lodewijk van Walraven van het NIOZ. "We weten eenvoudigweg te weinig over het leven in de bovenste meters van de oceaan om in te schatten wat er gebeurt als je er jarenlang met vangarmen doorheen schept.“ De mogelijke populatie- en ecosysteemeffecten kunnen onverwacht groot zijn.

The Ocean Cleanup zegt in een reactie op de drijvende diersoorten in de plasticvangst daar "niet blij mee" te zijn. Maar gezien de enorme oppervlakten schoon te vegen oceanen zal de impact van de plasticvangers beperkt zijn. En, voegt de organisatie van Boyan Slat er nog aan toe, "dit is nog niet de eindversie van de schoonmaakinstallatie."

De bekende Nederlandse filosoof Johan Cruyff zei het eenvoudiger en eerlijker: elk foordeel heb s'n nadeel.

Dit artikel afdrukken