Voor de financiële dekking van het economisch herstelplan besloten de Europese leiders onder meer een belasting in te voeren op niet-recycleerbaar plastic. Dat moet het hergebruik van plastic stimuleren, maar spekt onderwijl de staatskas.

Voor Nederland gaat het besluit per persoon zo’n €16 kosten, berekende Theo Stijnen van Plastics Europe voor RTL Nieuws. Voor een gemiddeld gezin met twee kinderen gaat dat dus een lastenverzwaring van €64 betekenen. “Over bijna 20 kilo van je afval moet Nederland straks een plasticbelasting gaan betalen. Die kost 80 cent per kilo”, aldus Stijnen. De directeur van de brancheorganisatie voor Europese plasticbedrijven verwacht dat, gebaseerd op het aantal kilo's niet gerecycled plastic, Nederland zo’n €250 miljoen zal moeten ophoesten voor de taks. Het levert de EU naar een eerste schatting zo'n €6 tot 8 miljard aan extra inkomsten op.

De vraag is of de taks doorberekend wordt. De meningen over de effectiviteit zijn in ieder geval verdeeld. Tegenstanders denken dat de taks de markt niet zal aansporen om minder plastic te gaan gebruiken en anders te produceren of verpakken. Volgens voormalig gemeentelijk beleidsambtenaar Math Oehlen zal het alleen leiden tot boekhoudkundige lenigheid. Ook de Europese plasticproducenten verwachten niet dat door de belasting er meer gerecycled gaat worden. Stijnen denkt dat de kosten van plasticrecycling zullen stijgen en het gebruik van andere verpakkingsmaterialen met een grotere impact op het milieu, zoals glas, stimuleert. Allemaal krokodillentranen, vindt Jelmer Vierstra van Natuur & Milieu.
RTLnieuws - De plastictaks komt eraan: kost elke Nederlander zo'n 16 euro
Reageer
  • Deel
Druk af