Plastic blijkt een ‘goed’ transportmiddel te zijn. Kleine en grote zeebewoners, van algen tot krabben, dobberen de wereldzeeën over via plastic materiaal. Ze kunnen zo als exoten op verre bestemmingen terecht komen. Oceaanwetenschapper James Carlton ziet de via plastic afval in de oceanen reizende exoten als een wereldwijd probleem, zegt hij in The Independent.

Dat dieren, planten en ook micro-organismen op allerlei natuurlijke materialen, zoals hout, meereizen op overtochten in oceanen, is geen nieuw verschijnsel. Omdat deze materialen na verloop van tijd vanzelf afbreken, bleef de verspreiding van potentiële exoten beperkt. Plastic breekt nauwelijks af en blijft jaren (zelfs decennia) in de oceanen.

Planten- en diersoorten als kelp, mosselen, zeesterren en vissen blijken zich met plastic te verspreiden naar afgelegen, voor die soort nieuwe gebieden zoals Hawaii of Sint-Helena dat deel uitmaakt van de Britse wateren. Daar kunnen ze ziekten en parasieten introduceren of de lokale soorten verdringen,

Dat dit geen loos probleem is, blijkt uit een eerder onderzoek van Carlton in 2017 naar diersoorten die na de tsunami in Japan van 2011 op drift raakten. Langs de kust van Hawaii en Noord-Amerika zijn inmiddels al bijna 400 verschillende soorten Japanse exoten gespot.
Independent - Plastic bringing waves of alien crabs and fish to shores around the world, scientists warn
  • Deel
Druk af