Dat concluderen Nederlandse onderzoekers op basis van een langjarig onderzoek (ruim 12 jaar) onder ruim 35.000 respondenten. Plantsterolen verlagen het cholesterolniveau. Verwacht werd dat ze ook zouden zorgen voor een lager risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt echter niet het geval.

Natuurlijke bronnen
Het resultaat werd verkregen op basis van natuurlijke bronnen in onze voeding (zoals noten en sojabonen) en dus niet door supplementen. De beperkte natuurlijke bronnen in onze voeding zorgen wel voor een significante verlaging van ons het cholesterolniveau, maar niet voor een lager risico op hart- en vaatziekten.

Meningsverschil
Suppletie van plantsterolen in bijvoorbeeld margarine werkt uitstekend als cholesterolverlager. De studie - waaraan onder meer Unileverwetenschapper Peter Zock meewerkte - roept echter de vraag op of verlaging van het cholesterolniveau wel zorgt voor een verlaging van het risico op hart- en vaatziekten. Daarover bestaat al jaren een zwaar meningsverschil tussen nieuwlichtende en meer behoudende wetenschappers.

Fotocredits: Walnoten, cquarles
Dit artikel afdrukken