In de Verenigde Staten wil PlantLab op 2000m2 verschillende soorten tomaten, komkommers, sla en kruiden telen. De voormalige batterijenfabriek dichtbij het centrum van Indianapolis moet over een paar jaar 420.000 kilo groente per jaar produceren. Het indoor tuinbouwcomplex moet de eerste in een reeks worden van PlantLab in de VS, zegt ceo Michiel Peters tegen Het Financieele Dagblad.
De agf-keten moet korter, vindt Peters. Door midden in steden te verbouwen valt er te besparen op de uitstoot van broeikasgassen tijdens het vervoer. Maar ook los van het vervoer gaat volgens de PlantLab-ceo het verbouwen van groenten in een verticale tuinderij gepaard met minder emissie van broeikasgassen dan in een reguliere tuinbouwkas.
PlantLab is 10 jaar geleden opgericht met als doel het wereldvoedselsysteem te verbeteren. Met de inmiddels ontwikkelde technologie kan in een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden genoeg groente geproduceerd worden om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram groente te voorzien. In de afgelopen 10 jaar haalde het bedrijf €50 miljoen groeigeld op, waarvan €20 miljoen deze zomer. Inmiddels heeft PlantLab naar eigen zeggen laten zien dat innovatie stadslandbouw rendabel kan zijn, en dus is het volgens de oprichters tijd om te gaan opschalen. Van een productieomzet van €3 miljoen nu denkt PlantLab in de komende tien jaar door te kunnen stomen naar €1 miljard.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hier nog een onderzoek naar verticale teelt van tarwe in een gebouw van 10 verdiepingen. Met een opbrengst van 700 ton/ha met een potentiële opbrengst van 1900 ton/ha.
Toch hoeven de akkerbouwers zich nog geen zorgen te maken: " Lower costs and higher returns could conceivably reduce the cost:return ratio from 46:1 today to ∼6:1 in the future, but this still would not be commercially viable." Het is in in een bijlage op een rijtje gezet: een opbrengst van $400.000 aan tarwe bij energiekosten van $16.000.000. Ok, het stro levert ook nog wat op.
Aardig is ook het overzicht van de energie efficiëntie:
Total lighting energy flow 1000 kW
Radiated energy 427 kW Radiated energy needs to be removed from the wheat plot.
Convected energy 573 kW Assumed to be captured and removed at source.
Energy converted to biomass 17 kW
Kortom een energie efficiëntie van 1,7 % alleen voor het licht.
Altijd baas boven baas, een project van 7000 m2, 14 verdiepingen en eind 2021 1.000 ton groente.
In Shanghai of Singapore? Nee, Kopenhagen, Denemarken. De CEO wil niet zeggen wat het electriciteitsverbruik is van dit complex, wel dat het uitsluitend om hernieuwbare energie gaat.
Voor zover ik kan overzien voorlopig alleen productie van kruiden.
In een vorig leven werkte ik aan het gewas ijsbergsla om 1800 filialen van KFC te voorzien hiermee. Ongeveer 1/3 van het totale outlets in China. Daarvoor hadden we ongeveer 50.000 kg sla per dag nodig, zeg maar 250.000 kroppen. Dat produceerden we op ongeveer 500 ha in rotatie. Daar hadden we 1000 man voor nodig ...
#1 Jopie, ik wilde al een verhaaltje beginnen over de onzin van zulke projecten, maar je hebt het prima verwoordt.
Ja, wat voor steden moet je hebben waar groententelen in onroerend goed meer opbrengt dan er in wonen of werken? Misschien is het een nieuwe vorm van city-marketing.