PlantLab is gespecialiseerd in innovatieve stadslandbouw. Na Amsterdam is de Amerikaanse vestiging de tweede productielocatie van de ontwikkelaar van hightech indoor tuinbouw onder LED-licht. Sinds eind november levert het bedrijf in Nederland aan online supermarkt Picnic. Verse kruiden - en later ook groenten als snacktomaatjes en sla - gaan vanuit de productielocatie in Amsterdam naar het distributiecentrum in Diemen.

In de Verenigde Staten wil PlantLab op 2000m2 verschillende soorten tomaten, komkommers, sla en kruiden telen. De voormalige batterijenfabriek dichtbij het centrum van Indianapolis moet over een paar jaar 420.000 kilo groente per jaar produceren. Het indoor tuinbouwcomplex moet de eerste in een reeks worden van PlantLab in de VS, zegt ceo Michiel Peters tegen Het Financieele Dagblad.

De agf-keten moet korter, vindt Peters. Door midden in steden te verbouwen valt er te besparen op de uitstoot van broeikasgassen tijdens het vervoer. Maar ook los van het vervoer gaat volgens de PlantLab-ceo het verbouwen van groenten in een verticale tuinderij gepaard met minder emissie van broeikasgassen dan in een reguliere tuinbouwkas.

PlantLab is 10 jaar geleden opgericht met als doel het wereldvoedselsysteem te verbeteren. Met de inmiddels ontwikkelde technologie kan in een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden genoeg groente geproduceerd worden om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram groente te voorzien. In de afgelopen 10 jaar haalde het bedrijf €50 miljoen groeigeld op, waarvan €20 miljoen deze zomer. Inmiddels heeft PlantLab naar eigen zeggen laten zien dat innovatie stadslandbouw rendabel kan zijn, en dus is het volgens de oprichters tijd om te gaan opschalen. Van een productieomzet van €3 miljoen nu denkt PlantLab in de komende tien jaar door te kunnen stomen naar €1 miljard.
Dit artikel afdrukken