Mensen die veel plantaardige, onverzadigde vetten eten zouden een kleinere kans (16%) hebben om te jong te sterven dan mensen die weinig plantaardige vetten eten. Dat zegt een artikel in Time. Voor dierlijke vetten zou het omgekeerde gelden. Wie veel dierlijk vet eet, zou een hoger sterfterisico (21%) hebben dan wie daar weinig van gebruikt.

Een nieuwe studie van Harvard University volgde 22 jaar lang de consumptie van bijna 100.000 mensen en kwam tot deze wat conventionele uitkomst. De afgelopen tien jaar kwam de stelling op dat verzadigde dierlijke vetten juist geen kwaad kunnen.

De verantwoordelijken voor de jongste stelling dat plantenvet gezonder is, kunnen geen causaal verband aantonen. Ze weten alleen dat mensen die meer plantenvet en minder dierlijk vet eten ouder worden. Marta Guasch-Ferre, onderzoekster aan Harvard-Universiteit, zegt te vermoeden dat plantaardige vetbronnen vermoedelijk in het voordeel zijn omdat ze meer andere voedingsstoffen bevatten, zoals vitamines en polyphenolen. Naast enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zouden bovendien de meervoudige een gunstige rol spelen in producten die plantaardige vetten bevatten.
Dit artikel afdrukken