Zaterdag 18 mei is het internationale Fascination of Plants Day. Dan besteden meer dan 40 landen aandacht aan de plantenwereld in al zijn fascinerende aspecten.

Plantum drukt politiek met de neus op de planten
Plantum, de branchevereniging voor bedrijven die zich bezig houden met veredeling en vermeerdering van zaden en planten, pakt ter gelegenheid van Fascination of Plants Day groots uit. Op het Plein in Den Haag staat van 16 tot en met 18 mei een complete plantenkas.

Vorig jaar vroeg Plantum ook aandacht voor Fascination of Plants Day door de politiek de petitie ‘Laat plantpotentie voor de maatschappij bloeien’ aan te bieden. Dit jaar kunnen bezoekers 3 dagen lang de plantenwereld met al hun zintuigen ervaren. “De sector plantaardig uitgangsmateriaal is afhankelijk van de politiek en op deze mooie locatie zitten we in het hart van de politiek”, aldus Niels Louwaars, directeur Plantum.

Frisse look
Foodlog nam een kijkje in de kas, die fris wit en groen oogt en versierd is met een kleurenpalet aan planten. Het publiek kan tot en met 18 mei in de kas terecht.

Einstein’s brein en de looks van Marilyn Monroe
In de kas staat plantenveredeling centraal. Bij plantenveredeling worden planten gekruist vanwege gewenste eigenschappen. Het volgende voorbeeld verduidelijk dat: de schoonheid van Monroe en de intelligentie van Einstein. Theoretisch gezien zouden deze beroemdheden kinderen kunnen krijgen met de ‘looks en brains’ van beiden. In de praktijk werkt dat niet helemaal zo. In de plantenwereld dus ook niet. Voordeel bij plantenveredeling is dat planten weggegooid kunnen worden en je opnieuw aan het kruisen kunt slaan. Met kinderen kan dat natuurlijk niet.

veredeling

De kas staat vol informatieborden – van duurzaam gerecycled papier en karton – over de geschiedenis en feiten rondom plantenveredeling. Bezoekers kunnen vrij rondkijken of door middel van een aantal opdrachten en puzzels zich laten fascineren door de plantenwereld.

planten


Kringlooplandbouw
Niet onvermeld mag blijven dat er in de kas een ‘puzzelopdracht’ uitgezet is waarin aandacht is voor kringlooplandbouw en hoe de plantenwetenschap hier zijn steentje aan kan bijdragen. Planten zijn, of het nu gaat om bemesting, consumptie of aanleg van nieuwe teeltsystemen, onmisbaar.

Donderdagavond vond het 'EU land- en tuinbouwdebat' in de plantenkas plaats. Kandidaat-Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik (CDA), Jan Huitema (VVD), Derk Jan Eppink (FvD), Bert-Jan Ruissen (SGP), John Nederstigt (D66), Lisa Wolters (PvdA) en Marco van der Wel (PvdD) gingen met elkaar in debat over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, crispr-cas, kringlooplandbouw en gewasbeschermingsmiddelen.

Tomatenzaad

bar

zaden

M

Dit artikel afdrukken