In de Ondertussen van vrijdag 6 maart vallen mij deze berichten op:

- 15 landen en 66 bedrijven tekenden vandaag het Europees Plastic Pact in Brussel (Europa Nu). De landen en bedrijven als Unilever, FrieslandCampina, Suez en Bonduelle zetten zich de komende vijf jaar in om plastic in afval te verminderen. Al het dagelijks plastic moet over vijf jaar of herbruikbaar zijn. De deelnemers spreken ook af dat onnodig plasticgebruik en de toepassing van plastic uit aardolie zeker 20% daalt. De capaciteit van inzameling, sortering en recycling moet minstens met 25% stijgen. Alle nieuwe verpakkingen en producten moeten in 2025 voor minstens 30% uit gerecycled plastic bestaan. Minister Stientje van Veldhoven is 'trots' dat de Europese landen hun handtekening zetten onder het pact. Ondertekenen van het pact is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. De Europese Commissie gaat erop toezien dat het niet bij mooie woorden blijft.

- 'veel gezucht en gekreun' in Brussel, schrijft het Financieele Dagblad na de eerste gespreksronde in Brussel over de toekomstige relatie met Groot-Brittannië na de brexit. "Er zijn veel serieuze verschillen van inzicht," aldus EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Zo willen de Europese vissers toegang houden tot de Britse territoriale wateren en de huidige visquota-verdeling handhaven. De Britten willen de visquota jaarlijks opnieuw bezien. Barnier: "Het gaat om meer dan honderd vissoorten. Als daar ieder jaar afspraken over gemaakt moeten worden, weten vissers niet meer waar ze aan toe zijn." Andere pijnpunten: de justitiële samenwerking en een gelijk speelveld voor bedrijven die elkaar beconcurreren. Over twee weken gaan de onderhandelingen verder.

- voor de Nederlandse webshops als Coolblue en Bol.com gaat het er vanaf volgende week echt om spannen. Dan zou de Nederlandse webshop van online retailer Amazon.nl van start gaan, heeft Amazon laten weten aan verschillende mediabureau's (RetailDetail). Nederlanders kunnen al sinds 2016 terecht op de Duitse Amazonsite, die een Nederlandstalige interface heeft en op Amazon.nl voor boeken. Vanaf volgende week zou het aanbod uitgebreid worden naar meer dan 20 categorieën, waaronder kleding en elektronica. Daar gaan Coolblue en Bol.com vermoedelijk flink last van krijgen.

Arla waagt zich met de introductie van ‘JÖRĐ' aan de plantaardige producten (BoerenBusiness). Met De Vegetarische Slager krijg je een kijkje in de keuken van Jaap Korteweg. Jeroen Siebelink schreef een boek over de bekendste vleesloze slager van Nederland (Algemeen Dagblad). Duitse melkveehouders blokkeerden vandaag en gisteren het centrale distributiecentrum van Aldi in het Noord-Duitse Beverstedt. De boeren protesteren tegen de wijze waarop Aldi van de coronavirus-crisis zou proberen te profiteren (Boerderij). Strikt afvalscheiden blijkt ingewikkeld. In het rivierengebied maakte het verslag van een proef veel los. “Mag de kassabon niet bij het oud papier? Ik snap er echt geen kont meer van” (de Gelderlander).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken