Op de woorden 'vleesvrij', 'vegetarisch' en 'veganistisch' knapten consumenten in het verleden nog vaak af. Dat zegt Daniel Vennard van het Better Buying Lab.
Het overgrote deel van de consumenten zien veganisten nog als zwak en hippies en beschouwt vegetarische maaltijden als flauw en smaakloos. Zulk eten als gezond promoten werkt ook al niet, omdat consumenten gezond juist niet associëren met lekker.
Daarom kunnen supermarkten en restaurants beter de nadruk leggen op de herkomst, smaak en de look en feel van voedsel.
Zo verkocht de 'Cubaanse zwarte bonensoep' 13% beter dan 'vegetarische zwarte bonensoep' bij de Amerikaanse bakkerijcaféketen Panera.
De Britse supermarktketen Sainsbury's deed ook mee aan het onderzoek. Het bedrijf doopte de 'vleesvrije worst en puree' om tot 'Cumberland-gekruide groenteworst en puree', een traditionele Britse worstbereiding. Daarmee steeg de verkoop van de worst met 76%. "Het was voor mij een verrassing dat taalgebruik zoveel impact kan hebben op bestelgedrag", aldus Vennard.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als het over voedsel en gezond gaat is er ook aan de consument nog veel uit te leggen. Uit uitgebreid praktijk onderzoek blijkt dat, in ieder geval bij onbewerkt voedsel, meer voedende waarden in het voedsel product gezond en smaak hand in hand gaan.
Dus meer voedingstoffen in het voedsel geeft de smaak van vroeger terug zeggen de oudere consumenten onder ons.
denk dat het wel klopt, heb zelf geen probleem met groenten en bonen eten maar wel een afkeer van de vegetarische laat staan de veganistische leefstijl en laat dan ook producten die zich hierop willen onderscheiden in het schap liggen. Blijkbaar denken er meer mensen zo over.
Goh.
#2 Een afkeer zelfs... wat een negatieve emotie ;) Wat hebben die vegetariers/veganisten je misdaan?
Ik kan me ook voorstellen dat 'malse ribeye' beter verkoopt dan 'homp dood beest'.