Het ministerie van LNV en de provincies willen in Nederland de komende jaren 10% meer bos realiseren. Staatsbosbeheer plant deze winter alleen al 1 miljoen bomen aan. Heel fijn, maar plant dan wel de goede bomen, zeggen de Vlinderstichting, het Kenniscentrum Insecten en Floron (voor het behoud van wilde planten in Nederland).

Bijvoorbeeld: een acacia die dat niet is maar er zo op lijkt dat hij ‘valse acacia' wordt genoemd. De officiële Europese naam is Robinia. Het is een mooie boom met prachtige bloemen. Hij levert bovendien ‘Hardhout van duurzaamheidsklasse 1 met zeer hoge weerstand tegen aantasting door insecten en rot’. De boom komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en werd voor het eerst in Europa geplant in de tuin van het Louvre, Parijs. Dat was 419 jaar geleden.

Maar de Robinia is een ‘invasieve exoot’. Hij maakt andere bomen en planten in zijn omgeving het leven zuur. Bovendien trekt hij zo veel insecten naar zich toe dat andere planten niet goed meer bestoven worden.

Dus roepen de Vlinderstichting, het Kenniscentrum Insecten en Floron ertoe op geen Robinia's te planten. En nog een paar andere exoten ook liever niet.
Nature Today - Nature Today | Oproep aan terreinbeheerders: plant geen exoten!
Reageer
  • Deel
Druk af