Op vrijdag 27 mei vind het symposium ‘Eet als een expert’ plaats. Dit symposium wordt gehouden ter ere van het verschijnen van het gelijknamige boek van de hand van de bloggers van I’m a Foodie.

Het blog I’m a foodie is 2,5 jaar geleden opgezet door Marijke Berkenpas, met als doel om mensen op toegankelijke wijze te voorzien van wetenschappelijk onderbouwde kennis over voeding. Dit als tegengeluid tegen de vele goeroes waar mensen in zijn gaan geloven, maar die niet altijd de juiste kennis verspreiden. De grote vraag is natuurlijk of dit boek onderscheidend zal zijn ten opzichte van de talloze andere boeken die over dit onderwerp zijn verschenen.

Boek
Met het boek wil Berkenpas leken aan een eetpatroon helpen, waar ze gezond oud mee kunnen worden. Het boek bespreekt vooral wat gezond eten is, waarom en hoe je dat doet. Tot zover lijkt het niet veel af te wijken van andere boeken over dit onderwerp.

Wat wel een andere invulling kan geven, is volgens Berkenpas dat zij en twee van de drie andere auteurs zelf werken als diëtist en dus goed weten waar mensen tegenaan lopen. “Het is een boek voor mensen die graag met hun voeding aan de slag willen, maar het best ingewikkeld vinden waar ze moeten beginnen,” zegt Berkenpas daarover. In het boek trachten ze niet alleen feiten van fabels te onderscheiden, maar willen ze ook op een eenvoudige manier duidelijkheid scheppen door middel van ideeën, recepten, weekmenu’s en tips en tricks. De Richtlijnen Goede Voeding zijn de basis, maar de auteurs hebben er volgens Berkenpas een eigen interpretatie aan gegeven. “Wij denken iets meer out-of-the-box dan het Voedingscentrum en komen met eenvoudige maar soms verrassende ideeën voor de verschillende maaltijden.”

Voedingswetenschap lijkt een sociale wetenschap te worden; dat groente, fruit en volkorenproducten de beste keuze zijn, weet eigenlijk iedereen wel. Maar wat maakt het voor de gemiddelde mens zo lastig om hiervoor te kiezen en waarom zijn verleidingen moeilijk te weerstaan?
Twijfels en eigen keuzen
Dit boek is natuurlijk niet het eerste boek dat deze duidelijkheid probeert te scheppen. “Ons boek onderscheidt zich vooral door de opzet en het design. Waar andere boeken gebaseerd op wetenschap vooral veel tekst hebben, hebben wij veel foto's en infographics, waardoor het ook een mooi en aantrekkelijk boek is om te zien,” aldus Berkenpas. “Verder bespreken we ook de twijfels rondom wetenschap. We willen mensen stimuleren zelf keuzes te laten maken en benadrukken dat iedere stap in de goede richting, hoe klein ook, al winst is.”

Religie
De lancering van het boek zal plaatsvinden op een symposium, eveneens georganiseerd door Berkenpas en collega’s. Op het symposium zullen verschillende sprekers vooral ingaan op sociale en psychologische aspecten rondom voeding. Het gaat onder meer over de misleiding waar de consument aan blootgesteld wordt, keuzes die mensen moeten maken, welke levenservaringen die keuzes en het eetpatroon beïnvloeden. Doctor in de theologie en Universitair docent ethiek, Universitair Medisch Centrum Groningen Els Maeckelberghe zal proberen inzicht te verschaffen in waarom mensen zo geloven (in goeroes) en hoe voeding bijna een religie is geworden.

Misschien is het symposium nog wel interessanter dan het boek. Voedingswetenschap lijkt een sociale wetenschap te worden; dat groente, fruit en volkorenproducten de beste keuze zijn, weet eigenlijk iedereen wel. Maar wat maakt het voor de gemiddelde mens zo lastig om hiervoor te kiezen en waarom zijn verleidingen moeilijk te weerstaan? Die vragen zijn veel relevanter.

Fotocredits: Eet als een expert, I’m a Foodie
Dit artikel afdrukken