Een Spaans onderzoek lijkt er op te wijzen dat pistachenoten een preventieve werking kunnen hebben bij het ontstaan van diabetes 2. Een groep van 54 mensen met prediabetes (met verhoogde bloedsuikers, maar nog geen sprake van echte diabetes) werd in twee groepen verdeeld. Beide groepen moesten een calorie-beperkt dieet eten met 50% van de energieinname uit koolhydraten, 35% uit vet en 15% uit eiwit. Daarvoor kregen ze menu's en seizoensgerechten aangereikt.

Resultaten
De ene groep kreeg dagelijks 57 gram aan pistachenoten, de andere groep vulde hun dieet aan met een gelijke hoeveelheid calorieën aan olijf- en andere olies.
De proefpersonen die dagelijks de pistachenootjes aten lieten duidelijk lagere bloedsuiker- en insulineniveaus zien en verbeteringen in hoe hun lichaam omging met insuline en glucose. Ook daalde het onstekingsniveau drastisch. In de controlegroep namen de indicatoren van insulineresistentie juist toe. In geen van beide groepen was sprake van gewichtstoename.

Gunstig effect bij alle noten
Behalve dit onderzoek, gepubliceerd in Diabetes Care, dat zich specifiek op pistachenoten richtte, zijn er al veel studies verschenen die er op lijken te wijzen dat het eten van noten (walnoten, amandelen, pinda's) het risico op hart- en vaatziekten verlaagt en tot en lagere cholesterolgehalten leidt.

"Hoewel in deze studie pistachenoten werden onderzocht, geloof ik dat de gunstige effecten op het glucose-metabolisme een gezamenlijk kenmerk zijn van alle noten. Noten bestaan over het algemeen uit een heleboel bioactieve stoffen die mogelijk een gunstige uitwerking hebben op de biologische trajecten die naar insulineresistentie en diabetes leiden", zegt dr. Emilio Ros, van de Lipid Clinic of the Endocrinology and Nutrition Service van het Hospital Clínic de Barcelona. Hij maakte geen onderdeel uit van het onderzoeksteam.

Het onderzoek werd gefund door de American Pistachio Growers and Paramount Farms, schrijft Reuters.
Dit artikel afdrukken