Ze stonden gewoon bij de Lidl in de koeling. Lekker voor het afgelopen Pinksterweekend.

Met of zonder champagne?
Lekker was het. Maar ook wel een beetje 'anders'. Zat er nou champagne in of niet? Als dat niet zo is, riskeert Lidl de Champagne-naamsbewakers op zijn nek. Dat zou dom zijn. Daarom bekeken we de ingrediëntendeclaratie. Er blijkt geen druppel champagne in te zetten. Wel 18% 'Champagne-Rhubarb'.

Op het plaatje zie je twee staafjes roze rabarber.

etiket champagnerhubarb yoghurt


Dat blijkt de aanduiding voor een type rabarber te zijn. Op Cook's Info staat het hele verhaal te lezen. Het gaat om rabarber die met een speciale techniek geteeld wordt. De rabarber denkt, doordat hij in een warme omgeving ('forcing sheds') wordt gebracht, dat het alweer lente is en gaat groeien. Door hem in het donker te houden wordt hij delicaat van kleur en smaak. "De stelen zijn minder zuur, minder vezelachtig, lichter van kleur (heel licht roze) en over het geheel genomen delicater - vandaar de naam 'champagne'."
In Groot-Brittannië wordt vooral in Yorkshire 'geforceerde' rabarber geteeld. De champagne-rabarber kreeg zelfs in 2010 Europese erkenning als 'Protected Denominiation of Origin', wat wij Beschermde Oorsprongs Benaming noemen.

Vraag
Cook's Info meldt het volgende: 'Forced rhubarb is also grown in Holland, with somewhat different techniques from those used in Yorkshire.' Welke tuinder weet ons meer te vertellen over de Nederlandse champagne-rabarber?

Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken