Met of zonder champagne?
Lekker was het. Maar ook wel een beetje 'anders'. Zat er nou champagne in of niet? Als dat niet zo is, riskeert Lidl de Champagne-naamsbewakers op zijn nek. Dat zou dom zijn. Daarom bekeken we de ingrediëntendeclaratie. Er blijkt geen druppel champagne in te zetten. Wel 18% 'Champagne-Rhubarb'.
Op het plaatje zie je twee staafjes roze rabarber.
Dat blijkt de aanduiding voor een type rabarber te zijn. Op Cook's Info staat het hele verhaal te lezen. Het gaat om rabarber die met een speciale techniek geteeld wordt. De rabarber denkt, doordat hij in een warme omgeving ('forcing sheds') wordt gebracht, dat het alweer lente is en gaat groeien. Door hem in het donker te houden wordt hij delicaat van kleur en smaak. "De stelen zijn minder zuur, minder vezelachtig, lichter van kleur (heel licht roze) en over het geheel genomen delicater - vandaar de naam 'champagne'."
In Groot-Brittannië wordt vooral in Yorkshire 'geforceerde' rabarber geteeld. De champagne-rabarber kreeg zelfs in 2010 Europese erkenning als 'Protected Denominiation of Origin', wat wij Beschermde Oorsprongs Benaming noemen.
Vraag
Cook's Info meldt het volgende: 'Forced rhubarb is also grown in Holland, with somewhat different techniques from those used in Yorkshire.' Welke tuinder weet ons meer te vertellen over de Nederlandse champagne-rabarber?
Fotocredits: Foodlog Media
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Rabarber in de open lucht is in Nederland, van wat ik heb begrepen, een teelt van betekenis. Veelal telers die "vaste groenten" doen wisselen om de vele jaren van rabarber, asperges, aardbeien.
In Groot-Brittannië is er een heuse rabarbercultuur waar al heel lang in duistere schuren wordt geteeld. Dat is niet zo in Nederland.
Nederland kent niet een echte cultuur van rabarberrassen e.d.
Is dit iets voor Willem&Drees;?
Dick, het ligt er maar aan wat je economisch van betekenis noemt, denk ik. Ik weet niet hoeveel van dit product in Nederland geteeld wordt.
Ik denk dat het best een economisch zinvol product zou kunnen zijn, alleen ontbreekt de infrastructuur om dit soort producten te matchen met de vraag. Dit probleem is in de groente al jaren evident, en komen we in de sierteelt ook steeds meer tegen. Er zijn prachtige producten, er is (al dan niet latent) vraag, alleen om die twee bij elkaar te krijgen blijkt steeds lastiger.
Henric, dank! Maar: is er nu een teelt van betekenis in Nederland, zoals Cook's Info suggereert?
Jij zegt eigenlijk van niet omdat het economisch geen zinvol product is.
Opa zette er een grote emmer overheen. (Net als trouwens over de zeekool).