'Geen noodzaak supplementen te nemen'
“Onze bevindingen ondersteunen het idee dat, hoewel supplementen het niveau van alle nutriënten verhogen, de supplementen niet de gunstige effecten laten zien die er wel zijn van nutriënten uit voeding. (…) Voor de meeste mensen is er geen noodzaak voedingssupplementen te nemen.” Dat zegt Fang Fang Zhang, wetenschappelijk medewerker epidemiologie aan de Tufts University Friedman School of Nutrition Science and Policy.
De onderzoekers gebruikten gegevens van ongeveer 30.000 deelnemers aan een van de bekende grote Amerikaanse voedselconsumptieonderzoeken, de National Health and Nutrition Examination Survey (1999-2000) (NHANES). De helft van alle deelnemers gaf aan supplementen te gebruiken en deelde verdere informatie over wat ze aten. Erg betrouwbaar is zulk onderzoek niet, omdat het gebaseerd is op periodiek ingevulde vragenlijsten. Wat mensen echt eten en slikken valt niet te controleren.
De rijkeren en beter opgeleiden hadden al een beter gezondheid èn slikten ook pillenDie gegevens lieten op het eerste gezicht zien, zegt Zhang tegen Time, dat wie supplementen nam, ook echt een betere gezondheid had. Maar toen zij en haar onderzoeksgroep de gegevens gingen filteren op opleiding, inkomen en socio-economische status, kwam er een ander beeld. De rijkeren en beter opgeleiden hadden al een beter gezondheid èn slikten ook pillen. Het is dus niet ondenkbaar dat de pillen niets toevoegen.
Voeding of pillen
Bij sommige micronutriënten luistert het nauw hoeveel we er van binnen krijgen. Vaak is de inname van vitamine A, vitamine K, magnesium, zink en koper te laag. Velen vullen dat tekort aan met supplementen. Bedenk echter wel dat een te hoge inname van micronutriënten en vitaminen in pilvorm schadelijk kan zijn. Extra calcium uit supplementen (die vaak geslikt worden door ouderen die vrezen voor botontkalking) kan leiden tot een hoger risico op kanker, wel 53% hoger, volgens de studie. Hetzelfde geldt voor excessieve hoge inname van vitamine D. Te veel vitamine D onttrekt calcium aan voeding; dat is een bekend fenomeen dat ook in verband wordt gebracht met hartaanvallen. Maar extra calcium uit natuurlijke voeding lijkt geen kwalijke gevolgen te hebben, volgens Zhang.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Huib er zijn heel veel voedingsstoffen, indien verkeerd gebruikt schadelijk zijn.
Voorbeeld; drinkwater uit de kraan
De juiste voorlichting is het belangrijkste waar iemand mee geholpen is. Jij hebt een prachtig boek geschreven: Eetsprookjes. Op het eind vergeet je te vertellen dat groenten altijd samen met een klontje boter moet worden gegeten. Jammer want zonder dat klontje boter worden de zo noodzakelijke in de groente aanwezige nutriënten slecht opgenomen en hebben de mensen extra pillen nodig.
Wicher, zou het traditionele schepje jus niet hetzelfde effect kunnen hebben?
Arjan klopt, misschien zelfs nog beter. Ik heb het klontje boter genoemd als eer aan mijn grootmoeder die mij dat in 1950 vertelde. Zij was zeer teleurgesteld in haar zoon die Blue Band verkocht.
Wicher #3,
Keuringsdienst van waarde - margarine:
Margarine uitgevonden in Frankrijk, wij Nederlanders zetten al snel de superieure roomboter aan de kant om over te stappen op de goedkopere margarine. De overtollige roomboter ging naar de Fransen, die margarine juist als minderwaardig beschouwden en niet konden gebruiken in hun keuken die bijna overal een klont roomboter aan toevoegde..
#3 Wicher,
Als zowel boter als jus 'mogen' gaat het dan om iets dat vet bevat?