Varkenshouder Erik Stegink van Piggy’s Palace in Bathmen (Overijssel) en kaasmaker Kloas in ’t Hof ontwikkelden samen de eerste varkenskaas ter wereld. Stegink verzamelde melk bij zijn zeugen. Dat vereist geduld, zegt hij. In een filmpje op Facebook is te zien hoe het in zijn werk gaat. Twee medewerkers melken de zeugen met de hand, temidden van hun biggen.

De kaas rijp sneller af en is zeker ook romiger
Uniek
"Samen met Kloas in ’t Hof hebben we een kaas van varkensmelk gemaakt. Volgens ons bestaat er op de wereld geen andere varkenskaas. Dit zou wel eens kunnen komen, omdat het zeer lastig is om zeugen te melken. En voor een beetje kaas heb je toch al snel 10 liter nodig. Om dit te verzamelen ben je ongeveer een volledige werkweek aan het melken en stimuleren van 14 spenen bij een zeug die elke 2 uur hele kleine beetjes melk laat schieten", zegt Stegink op Pigbusiness.

'Romiger'
Volgens Stegink bevat varkensmelk een hoog gehalte aan eiwit en verloopt het kaasmaken daardoor iets anders dan bij gewone koeienmelkkaas. De varkenskaas die vandaag gepresenteerd wordt, is het resultaat van een aantal pogingen met verschillende bereidingswijzen. De kaasmakers van zuivelboerderij Kloas in 't Hof merken op dat "de kaas sneller afrijpt en zeker ook romiger is."

Opgemerkt moet worden dat het niet de eerste varkenskaas ter wereld is. Er bestaat zelfs een Wikipedia-lemma dat over zeugenmelk gaat. Daarin is ook sprake van varkenskaas die als intenser en geconcentreerder van smaak wordt beschreven. Wel is het zo dat varkenskaas heel zeldaam is vanwege de ingewikkelde melktechniek.

Via de Facebookpagina van Piggy's Palace wordt een stuk van de PiPa varkenskaas geveild. De opbrengst is voor KIKA Stichting Kinderkanker.

Fotocredits: 'varkenskaas', Piggy's Palace, via Facebook
Dit artikel afdrukken