De remmen van een trein
Porcelijnen beeldjes
Brood
Fotorolletjes
De plaklaag van behang
Sigarettten
Lucifers
Samengestelde kurk
Kogels
Papier
Wijn
Zeep
Verf
Shampoo
Boter met een laag vetgehalte
Een ijshoorntje
Vanille pudding
Een wilhelmina-pepermuntje ...
en nog heel veel meer.
Weet je wat er in al die producten zit? Van een varkenshouder kreeg ik gister het boek PIG 05049 van Christien Meindertsma te leen. Daarin vind je een lange lijst van producten waar allemaal varken in zit. Een van de meest opmerkelijke is een chirurgisch sponsje.
Het leven van een veganist is moeilijk.
PIG 05049 is te bestellen, E 38.50 (incl verzendkosten). Warm aanbevolen: jij, de buren, je kinderen, vrienden en familieleden zullen hun ogen uitkijken: dat, dat en dat ook nogl!
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Pisplastic, sterk verhaal, moet toch ook voor andere dingen dan wegwerp (= niet duurzaam)gebruikt kunnen worden?
Een servies op tafel van varkensurine. Dat heeft een Deens bedrijf ontwikkelt. Zie onderstaand bericht uit het Agrarisch Dagblad.
Plastic borden gemaakt van varkensurine
22 apr 2008 17:05
Het Deense Agroplast heeft een wel erg bijzondere toepassing voor de urine van varkens gevonden.
Het biotechnologiebedrijf heeft ontdekt hoe urea, een bestanddeel van urine, in plastic huishoudartikelen verwerkt kan worden.
Initiatiefnemer Peter Tottrup benadrukt de voordelen van zijn nieuwe product. "E zijn 20 miljoen varkens in Denemarken en dat is een milieuprobleem."
Bovendien is het een groot voordeel dat een grondstof die anders geld kost om af te voeren commercieel gebruikt wordt. Volgens Tottrup kan het plastic geproduceerd worden tegen een derde van de normale kostprijs.
Verenmeel heet het. Grondstof voor mengvoer. Varkens hebben (hadden?) swinters langer haar dan zomers. Van de langere haren worden kwasten en penselen gemaakt, uit de korte worden stoffen gehaald voor de levensmiddelen-industrie en wie weet ook voor mengvoer.
Maar er is iets veranderd. Sinds de BSE-crisis is het gebruik van dierlijke producten voor dierenvoer sterk verminderd. Regelgevers zijn zo bang geworden voor gekte, dat ze in Brussel bepaalden dat kweekvis niet gevoerd mag worden met visafval van eigen soort.
Dus zalm mag geen zalmafval eten en kabeljauw geen kabeljauw.
Wilde vissen trekken zich niks van de Europese Commissie aan.
In de maag van menig zalm worden zalmpjes gevonden. En kabelauwen eten kabeljauw, zo groot, dat ze moeite hebben ze in te slikken.
Volgens mij verdwijnt er het nodige van de kippenveren in diervoeding. Maar het is interessant om het eens uit te pluizen. Het zal toch niet rechtstreeks naar de destructor gaan?
Lizet: "van varkenshaar maakte men borstels, en van konijnenvel jassen"
Dat is nogal doorzichtig (ook die jassen :). Waar het interessant wordt is wanneer er kippenpluimen in zitten die je niet onmiddelijk herkent. Ik had vroeger een zaaaalige slaapzak van het yankee-leger, gevuld met kippenpluimen. Maar hoe zit dat met technologischer toepassingen. Eer moeten nogal wat kippenpluimen in de anbieding staan - plof of niet plof.