Volgens de Belgische boerenvoorman Piet Vanthemsche is het zinloos om in te zetten op efficiëntere productie van voedsel in de EU als daar niet iets tegenover staat. De EU moet zijn markt weer durven te reguleren.
Op vilt.be zegt Vanthemsche dat er meer zal moeten worden geproduceerd met minder om in 2050 de mensheid te kunnen voeden. De landbouwproductie moet tussen nu en dat jaar met 60 procent stijgen. Dat betekent dat er jaarlijks één miljard ton graan en 200 miljoen ton vlees meer dan tot voor kort moeten kunnen worden geproduceerd. Vanthemsche ziet echter de EU falen in zijn huidige landbouwbeleid. Vilt.be schrijft:
Om betaalbaar voedsel te verzoenen met leefbare landbouw acht Vanthemsche een "intelligente mix aan instrumenten" nodig. De stijgende prijzen moeten boeren aanzetten om meer te produceren, maar de krimpende marges beletten dat terwijl de sterke volatiliteit het marktsignaal onduidelijk maakt. "Werken aan meer prijsstabiliteit is een absolute noodzaak", aldus Vanthemsche, "en het is dan ook de grootste lacune in de hervormingsvoorstellen voor het Europees landbouwbeleid." Hij verklaart dat door de slechte ervaringen van Europa met een te lang volgehouden ongecorrigeerd interventiebeleid en de overschotten die daaruit voortvloeiden.
"Europa veronachtzaamt een belangrijke doelstelling van zijn landbouwbeleid naast voedselzekerheid, namelijk de stabilisatie van de landbouwmarkten. Bij gebrek aan moed wordt de paraplu opengetrokken en wordt er doorverwezen naar het globale niveau", hekelt de voorzitter van de grootste landbouworganisatie in Vlaanderen. "Dagelijks zet de landbouwsector in op meer efficiëntie en een betere productiviteit. Maar daarmee alleen zullen we het niet redden, wat de vrijemarktvolgelingen er ook van denken. De landbouwmarkten vragen economische en sociale correcties. Het is dus aan de overheid om haar verantwoordelijkheid op te nemen."
De maatregelen die Vanthemsche wenst te nemen lijken op het Franse plan om via een systeem van marktprijsvergelijkingen interventievoorraden te creëren die bij marktkrapte onrust kunnen voorkomen en bij een stabiele markt buiten het handelsverkeer worden gehouden.
Lees verder op vilt.be.
Fotocredits: Michiel Hendryckx op Wikipedia
Dit artikel afdrukken
Om betaalbaar voedsel te verzoenen met leefbare landbouw acht Vanthemsche een "intelligente mix aan instrumenten" nodig. De stijgende prijzen moeten boeren aanzetten om meer te produceren, maar de krimpende marges beletten dat terwijl de sterke volatiliteit het marktsignaal onduidelijk maakt. "Werken aan meer prijsstabiliteit is een absolute noodzaak", aldus Vanthemsche, "en het is dan ook de grootste lacune in de hervormingsvoorstellen voor het Europees landbouwbeleid." Hij verklaart dat door de slechte ervaringen van Europa met een te lang volgehouden ongecorrigeerd interventiebeleid en de overschotten die daaruit voortvloeiden.
"Europa veronachtzaamt een belangrijke doelstelling van zijn landbouwbeleid naast voedselzekerheid, namelijk de stabilisatie van de landbouwmarkten. Bij gebrek aan moed wordt de paraplu opengetrokken en wordt er doorverwezen naar het globale niveau", hekelt de voorzitter van de grootste landbouworganisatie in Vlaanderen. "Dagelijks zet de landbouwsector in op meer efficiëntie en een betere productiviteit. Maar daarmee alleen zullen we het niet redden, wat de vrijemarktvolgelingen er ook van denken. De landbouwmarkten vragen economische en sociale correcties. Het is dus aan de overheid om haar verantwoordelijkheid op te nemen."
De maatregelen die Vanthemsche wenst te nemen lijken op het Franse plan om via een systeem van marktprijsvergelijkingen interventievoorraden te creëren die bij marktkrapte onrust kunnen voorkomen en bij een stabiele markt buiten het handelsverkeer worden gehouden.
Lees verder op vilt.be.
Fotocredits: Michiel Hendryckx op Wikipedia
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Vanthemsche en talloze anderen halen er argumenten bij zoals "om de wereld in 2050 te kunnen voeden" moet de productie omhoog. Terwijl het de meeste agro ondernemers in de eerste plaats te doen is om een goed eigen inkomen en dat kan bijvoorbeeld bereikt worden door hogere productie. Logisch dat een ondernemer zo denkt maar dan moeten ze in de redenering niet honger in de wereld er bij halen alsof hen dat wat uitmaakt.
Als je als individuele agro-ondernemer je bedrijf gaat runnen met het argument "meer is nodig om de bevolking te voeden" dan ga je failliet. Naïef denken noem ik dat. Mijn advies: wis deze gedachte uit je hoofd.
Bijna dagelijks beweert wel iemand dat de productie omhoog moet om de wereldbevolking te kunnen blijven voeden. Ook hier weer: "Op vilt.be zegt Vanthemsche dat er meer zal moeten worden geproduceerd met minder om in 2050 de mensheid te kunnen voeden. De landbouwproductie moet tussen nu en dat jaar met 60 procent stijgen. Dat betekent dat er jaarlijks één miljard ton graan en 200 miljoen ton vlees meer dan tot voor kort moeten kunnen worden geproduceerd." Om mensen te kunnen voeden moet het recht van mensen op voedsel gerespecteerd worden. Als voedsel koopwaar blijft zoals het nu is dan zullen de armen nooit de mogelijkheid hebben om zich te voeden als stijgt de productie nog zo veel. En het zou natuurlijk prima zijn als er in delen van Afrika waar dat goed mogelijk is er meer voedsel geproduceerd wordt maar dan wel voor de hongerende afrikanen op de eerste plaats en niet in de vorm van "landroof"-achtige constructies leidend tot voedselexport naar landen als Saoedi Arabie, China etc.
En de lessen van de OVP dan? Of de lessen van Drenthe's essen? 60%?!
Piet zijn leden geloven niet de politiek. Gisteren op Canvas Terzake een stukje over de voedselprijzen: de een zijn dood, de ander zijn brood (doorspoelen naar 17'03"). Een graanboer uit Landen viert hoogdagen. Een varkensboer uit Hamont weigert overkop te gaan, ondanks dat hij er niks meer aan verdient. De eerste (lees ik tussen de regels) hoeft geen... regels en de tweede gelooft niet in een oplossing van hogerhand, maar wel in afspraken met de retail. Helaas, ondanks semi-moedige pogingen, slaagt de Boerenbond er niet in de retailsector te doen bewegen. Dat heeft dan weer veel te maken met de eigen belangen die de bond in o.m. de zuivelindustrie heeft.
The Economist organiseert in november een tweedaagse over de rol van Afrika in de voedselzekerheid in de wereld. Deze wervende paragraaf zegt erg veel. O.m. over de macht van Europa en de BB in de wereld van morgen.
"“Africa is the missing piece in the global food security puzzle. If Africa is seen as a problem today, it may very well hold the key to global food security tomorrow."–Pascal Lamy, Director General, WTO, speaking at Feeding the World summit in Geneva
Africa has the greatest amount of arable land left fallow but very low current levels of trade in food. In contrary in less than 30 years Brazil turned itself from a food importer into one of the world’s breadbaskets. During those same 30 years Africa went from being a net food-exporting continent to being a net food importer.
Bringing policy-makers together with agribusiness, donors, farmer organisations and civil society we will discuss what Africa needs in order to reproduce the Brazilian miracle."