De bekende TV-kok vertelde dat gisteren tijdens een veterinair congres in Doorn voor Nederlandse landbouwhuisdierendierenartsen. Hij wil af van het anonieme vlees waarvan mensen niet weten waar het vandaan komt, hoe het dier geleefd heeft, of en wanneer het ziek was en hoe en waar het is geslacht en verwerkt. Dat moet allemaal worden vastgelegd in een paspoort voor dieren die we opeten.

Een uittreksel van dat paspoort zou voortaan op de verpakking van je karbonade en kipfilet geplakt moeten zitten. Dan krijg je er weer gevoel en respect bij. Je weet dan van welke boer het dier kwam, waar het als baby werd geboren, wie het naar de stal bracht waar het groot werd en langs welke wegen, wat het daar te eten kreeg, of het ooit ziek was, wat het toen voor medicijnen kreeg en wie er waakte aan zijn of haar nachtkastje.

Absurd? Nee. De dierenartsen konden Wind blij maken: zo'n eetbeestenpaspoort kan desnoods morgen al worden ingevoerd. Alle gegevens zijn er.

Zou het er komen als je daarop ontdekt dat je worstje uit Italië in Nederland is geboren, je gedroogde Bayonneham in Denemarken en die zalige Duitse paté blijkt te komen van zowel een Gronings als een Limburgs varken die geslacht werden in Brabant maar waarvan de levers toevallig verkocht werden naar die Duitse patémakerij?
Of zou het helpen als er op staat dat het stukje varken dat je kocht nooit ziek is geweest én dat het af en toe gezonde kruiden kreeg om niet eens ziek te kunnen worden?

Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken