Volgens de oprichters, Bas Verheijen, Joris Beckers, Frederik Nieuwenhuys en Michiel Muller, gaat Picnic het 'thuisbezorgen democratiseren'. Nederlandse consumenten weten steeds beter de weg naar de online supermarkten te vinden, maar zien hun online bestelde boodschappen liefst thuisbezorgd. Mits dat niet te veel kost, of, nog liever, gratis is. Dat laatste in combinatie met de laagste prijs is het vernieuwende van Picnic.

'Bus, geen taxi'
Picnic moet zich gaan bewijzen in een thuisbezorgmarkt waar Albert Heijn al jaren de hoofdrol speelt en Jumbo opmars maakt met een razendsnelle uitrol van Pick-Up Points. Maar volgens Bas Verheijen, voormalig marketingtopman van Albert Heijn en C1000, onderscheidt Picnic zich meer dan voldoende door zijn totaal nieuwe manier van thuisbezorgen, zonder wachttijd.

Tot verrassing van Verheijen en zijn partners, bleken klanten het liefst beleverd te worden tijdens het eten.
De bezorgsuper bezorgt op drie vaste dagen in de hele wijk, maar komt niet naar 1 huis voor 1 bestelling. In de Levensmiddelenkrant vergelijkt Verheijen het met een bus, waar andere bezorgdiensten een taxidienst onderhouden. "Als een klant meedoet, stopt de bus. Hoe meer mensen in de wijk voor ons kiezen, hoe vaker we een rondje in de wijk kunnen maken. Dat behoort tot de kern van ons concept. Wij stoppen als de klant op het knopje drukt en rijden stipt op tijd. We sturen geen auto’s op pad die acht uur onderweg zijn en kriskras van het ene naar het andere adres moet. Wij rijden gewoon een rondje en binnen dat rondje moeten we een tiental bezorgingen hebben waar we een uur over mogen doen. Als we twintig orders krijgen in de buurt, dan laten we twee autootjes rijden, we zullen er nooit twee keer zo lang over doen." Om er voor te zorgen dat de boodschappen op tijd, op een moment dat de klant uitkomt, bezorgen de Picnic-chauffeurs, speciaal geworven studenten, tussen 16.00 en 22.00 uur.

Tot verrassing van Verheijen en zijn partners, bleken klanten het liefst beleverd te worden tijdens het eten. "Het is echter een logistiek handig moment, want dan weet je zeker dat iedereen er is."

'Consumentengedrag omdraaien'
Verheijen legt uit wat hij bedoelt met de democratisering van het thuisbezorgen: "De missie van Ikea is de democratisering van design. Dat heeft me altijd enorm aangesproken, de overtuiging dat design voor iedereen bereikbaar moet zijn. Voorwaarde bij Ikea is dat de klant zelf de meubels bij elkaar zoekt en opbouwt. Onze bussen rijden een paar keer per week langs de deur, anders dan andere bezorgende supermarkten. Wat wij wel doen, is dat het bezorgen gratis is. Ik denk dat er ruimte is voor diverse proposities. Deze markt heeft een enorme toetredingsbarrière. Bij de start moet je minstens dezelfde systemen hebben als Jumbo, Albert Heijn, dezelfde producten, in kunnen kopen. Dat is een drempel, maar het betekent ook dat de markt nog niet uitgekauwd is. Er is helemaal geen sprake van verdringing. We moeten met zijn allen nu het consumentengedrag omdraaien.”



'Snoeppot'
Picnics assortiment is vergelijkbaar met dat van de traditionele supermarkten. Omdat Picnic alleen een online winkel heeft, is er veel flexibeler en gemakkelijker mee te schuiven. "We bieden aan wat de klant een logisch supermarktaanbod vindt en vervolgens voegen we toe wat klanten willen hebben. Wat niet loopt, gooien we eruit. De ruimte om te experimenteren is echt een snoeppot voor mij als marketeer. Je kan van alles proberen, een andere prijs geven, anders neerzetten. In de supermarkt kan dat gewoon niet.”

Onze slagers snijden dat vlees zelf uit, zoveel mogelijk binnen de afgesproken gewichtrange. Dat is gewoon ambacht.
Geen verrassingen
Verheijen is vooral trots op het feit dat de klant die bij Picnic bestelt, nooit voor verrassingen in de prijs komt te staan. "Wat we in ons assortiment anders doen dan anderen en waar we zelf heel erg in geloven, is dat de kassabon bij bezorging niet afwijkt van de bestelling. [..] De dagprijs van appels verandert, een bakje vlees zit iets voller of leger. Ons startpunt is, de kassabon moet exact hetzelfde zijn als de klant bestelt en ontvangt. Dat betekent een eenheidsprijs op alle versgroepen. Er zijn veel investeringen mee gemoeid in apparatuur en marge om een vast gewicht uit te leveren. Het grote voordeel is dat de klant niet aan de deur hoeft te betalen. Het is natuurlijk duurder voor een organisatie, de foutmarge betaal je immers zelf. Er zal nooit te weinig in onze vleesbakjes zitten bijvoorbeeld, eerder iets teveel. Je moet veel moeite doen om het goede gewicht te kunnen garanderen. Daarom zijn we heel trots dat we met onze slagers werken. Anders dan draaivlees, variëren spierdelen van een rund bijvoorbeeld altijd in gewicht. Onze slagers snijden dat vlees zelf uit, zoveel mogelijk binnen de afgesproken gewichtrange. Dat is gewoon ambacht. In de keten is die eenheidsprijs trouwens heel efficiënt. Een actie met 30 procent korting van de stuksprijs, is voor iedere klant hetzelfde, ook in de logistiek.”

Picnic werkt nauw samen met zijn klanten om het ideale assortiment samen te stellen. Tijdens de testperiode wordt iedere week de feedback over de prijzen, het aanbod, de promoties, of we op tijd zijn met het hele bedrijf gedeeld. Picnic levert vooralsnog alleen in Amersfoort. "Laten we daar eerst maar eens succesvol worden, hopelijk verspreidt de dienst zich daarna als een olievlek", aldus de oprichters.

Vandaag verschenen ook op nu.nl, de Telegraaf en RetailDetail gesprekken met de oprichters van Picnic. Distrifood brengt een fotoreportage van de start van Picnic door Maurits van Oranje en burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort.

Fotocredits: still, www.picnic.nl
Dit artikel afdrukken