Picnic, de stevig-aan-de-weg-timmerende online super met de milieuvriendelijke elektrische bezorgwagentjes, test in Gouda een nog innovatievere manier van bezorgen uit: de HOT-POD. Dat staat voor Hyperloop of Things - Picnic on Demand. Het idee is komen overwaaien uit Amerika, waar stadsdistributie hoog op de agenda staat. En waar Elon Musk het balletje van de hyperloop, een vacüumbuis voor het transport van mensen en goederen, in 2012 al lanceerde. In Nederland bouwde start-up Hardt al een hyperloop-testtraject.
Overigens, Elon Musk is niet de bedenker van de geweldige wijze van transporteren, de buizenpost is in Engeland uitgevonden en werd in Londen toegepast door de post. Het systeem raakte in onbruik omdat het niet luchtdicht bleef. Het zou, met nieuwe technologie van nu, het schoonste, snelste en goedkoopste transport zijn van goederen en mensen zijn over de begane grond en ondergronds. En als Picnic het eens goed aanpakt kan in Gouda zelfs vers warm roerei worden doorgeblazen. Het roeren kan onderweg.

In een YouTube-filmpje op de bouwplaats in Gouda legt mede-oprichter Michiel Muller uit wat 'de boodschappenbuis' inhoudt: "combineren van de boodschappen van vandaag met de technologie van morgen". De pilot-wijk ligt vlak bij een Picnic-'hub', waar de bestelde boodschappen voor bezorging gereed gemaakt worden. In plaats van in een wagentje, gaat het kratje in een 'pod', die letterlijk binnen 2 minuten door de buis naar de klant schiet. Nóg verser en sneller, en bovendien minder verkeer op de weg en bestelbusjes in de buurt. "We gaan met Pasen live, dus de eerste paasontbijtjes komen in ieder geval via de HOT-POD binnen", klinkt het zelfverzekerd.Jammer dat ik niet in Gouda woon! Of, eh, wat zeg je, Joris Lohman?


Dit artikel afdrukken