Zou het kunnen dat barbecuen in het wild de aloude picknick heeft verdreven? Waar je tegenwoordig met warm weer ook wandelt in het groen, de geur van schroeiende worstjes, drumsticks en ‘hamburgerschijven’ wolkt je opdringerig tegemoet. Het is één en al barbecue wat de klok slaat. Je vraagt je wel eens af wat mensen bezielt al die draagbare gloeivuurtjes ver van huis met zich mee te slepen als ze in de natuur willen vertoeven om daar wat te eten en te praten en de zomeravond loom door te brengen. Is er ooit een meesterwerk op canvas vervaardigd van een kleurrijk gezelschap toevend in de natuur rond een barbecue?

'Buiten nuttigen van meegebrachte etenswaren'
De picknick is van oude tijden. Het woord is afgeleid van het Franse pique-nique dat al ruim vier eeuwen wordt gebruikt voor het buiten nuttigen van meegebrachte etenswaren. Pique verwees naar de mogelijkheid tot het uitkiezen van een en ander en nique betekende een kleinigheid, een bescheiden maar verfijnd hapje.

Het plezier van in de natuur eten is dat speciaal voor deze gelegenheid bereid voedsel wordt meegenomen. Het moet handzaam zijn voor transport en niet snel aan bederf onderhevig zijn bij warm weer, al heeft de koelbox inmiddels wel de knapzak en picknickmand verdreven. Vroeger was de stelregel voor een picknick dat alle aanwezigen iets meenamen om te nuttigen en dat het vooraf bereide en meegenomen voedsel werd uitgestald op een groot kleed op de grond of het gras. Zo kon ieder uitkiezen wat hem of haar bekoorde. De etenswaren moesten liefst ook makkelijk te nuttigen zijn, vooral geen geklieder.

Crème Vichyssoise is mijn favoriet voor een picknick. Het is een koude crèmesoep op basis van aardappelen, prei en zelfgetrokken kippenbouillon, die meegenomen kan worden in een grote thermoskan zodat de soep – enkele uren gekoeld op 4 °C - ijskoud kan worden geserveerd in grote koppen, bekers of glazen. Koude picknicksoep kun je maar beter drinken, dat is wel zo lekker.

'Gepimpte boerensoep'
De vrij onbekende crème Vichyssoise is een gepimpte boerensoep afkomstig van het Franse platteland – potage pommes de terre et poireaux ook wel potage Parmentier genoemd - die begin vorige eeuw de oversteek naar de USA heeft gemaakt dankzij de Franse chef Louis Diat, die werkte in het Ritz-Carlton op Manhattan. Hij transformeerde deze eenvoudige warme soep die zijn moeder altijd maakte volgens het recept van haar moeder tot een exquise crèmesoep. Als jongetje liet hij thuis in de keuken bij zijn moeder de gloeiend hete soep snel afkoelen door er koude melk bij te gieten in zijn bord zodat hij de soep zonder zijn mond te branden kon eten. Zo merkte hij dat koude aardappel-preisoep veel meer smaak had dan de gloeiend hete soep die zijn moeder hem opschepte.

Altijd gespitst op nieuwe gerechten voor de kaart van het Ritz-Carlton heeft Diat op een snikhete zomerse dag in het benauwde en vochtige New York de koude soep uit zijn jeugd op de kaart gezet. Met dien verstande dat hij het water in de simpele potage Parmentier verving door zelfgetrokken kippenbouillon en de melk door slagroom. Na het pureren en door een fijne zeef drukken van alles liet hij de fluwelige soep ijskoud (4 °C) worden alvorens deze te serveren, bestrooid met fijn geknipte bieslook. Een Amerikaanse classic was geboren.

Van New York naar Parijs
Diat noemde de soep Crème Vichyssoise Glacée als eerbetoon aan Vichy, het chique Franse kuuroord uit zijn geboortestreek Allier in de Auvergne. Rond 1930 werd de Franse menukaart van de Ritz-Carlton gewijzigd in een Engelse en stond dit fameuze zomersoepje voortaan vreemd genoeg als Cream Vichyssoise Glacée op de kaart; glacée klonk natuurlijk mooier dan chilled. De koude soep van Diat maakte de oversteek naar Frankrijk waar het recept onder meer werd opgepikt door de Amerikaanse Julia Child die in Parijs leerde koken en het recept voor deze verfrissende koude soep opnam in haar beroemde kookboek Mastering The Art of French Cooking, volume I, dat zij schreef samen met Simone Beck en Louisette Bertholle. De dames noemden de soep eenvoudig Cold leek and potato soup. Hun receptuur geeft aan dat 340 gram fijngesneden wit van prei en 455 gram in blokjes gesneden bloemige aardappels tezamen moeten worden gekookt in 9½ dl kippenbouillon, waarna alles wordt gepureerd en door een fijne zeef gedrukt alvorens naar wens 118 tot 236 ml slagroom, zout en peper toe te voegen en dit alles koud te laten worden in de ijskast. De soep moet iets meer worden gezouten dan gebruikelijk omdat zout in koude gerechten minder smaakversterkend werkt. De Vichyssoise wordt geserveerd in ijskoude soepkoppen en bestrooid met 1/2 eetlepel fijngehakte bieslook per portie.

Varianten te over
Er zijn natuurlijk meer recepten voor Vichyssoise waarbij de onderlinge verhouding aardappel en prei al dan niet aangevuld met wat ui enigszins wisselt. Ook worden prei en ui meestal eerst even gesmoord in roomboter - wat mijn voorkeur heeft onder toevoeging van wat fijngesneden ui omdat de smaak van die twee zo verdiept wordt - alvorens de aardappels en het kookvocht (bouillon of water) toe te voegen. De toevoeging naderhand van slagroom wordt ook wel vervangen door volle melk (wat de soep frisser maakt maar minder crèmig) maar bij het serveren wordt er wel dan wel een dotje crème fraîche op de soep in het bord gedeponeerd samen met fijn geknipte bieslook.

Madame Maigret
Madame Maigret, de fameuze kokkerellende echtgenote van de beroemde Parijse commissaris van politie Maigret (in de gelijknamige Franse politieserie naar de boeken van Georges Simenon) pakt het heel slim aan. Zij smoort 200 gram kleingesneden wit en lichte groen van prei 10 minuten in 30 gram roomboter, voegt een gelijk gewicht aan blokjes geschilde kruimige aardappels toe (ze gebruikt Bintjes, in haar tijd alom verkrijgbaar), een liter water en wat smaakrijk ‘kippenafval’ zoals looppoten, nekjes en vleugeltoppen, en wat zout. Dit alles wordt een half uur in gesloten pan tezamen gekookt. Zo wint ze tijd door niet eerst kippenbouillon te hoeven trekken; weliswaar adviseert ze bij gebrek aan die smaakrijke kipstukken een bouillonblokje te gebruiken wat naar mijn bescheiden mening een heel slecht advies is. Na verwijdering van de kipstukken, pureert ze de soep, drukt die vervolgens door een fijne zeef en laat hem afkoelen en afgedekt ijskoud worden in de ijskast. Tenslotte roert ze er voor gebruik nog 250 gram ijskoude crème fraîche lepel voor lepel doorheen, brengt de romige soep definitief op smaak met zout en een snufje cayennepeper en bestrooit de Vichyssoise tot slot in het bord met fijn geknipte bieslook. (Nooit hakken die bieslook, dat doet afbreuk aan de smaak en sappigheid van dit keukenkruid.)

undefined


Commissaris Maigret verpest de soep door uit het zicht van Madame (die alweer in de keuken bezig is) een flinke scheut Saint-Pourçain rouge (Gamay met Pinot noir) door het bodempje Vichyssoise in zijn bord te roeren. Een typisch Zuid-Frans gebruik dat faire chabrot wordt genoemd. Maigret is weliswaar een echte Parijzenaar maar wel een verstokte pijproker en die soep smaakte hem als roker natuurlijk veel te flets, dus hup met de fles! Arme Louis Diat.

Fotocredits: Florine Boucher, en Wikimedia
Dit artikel afdrukken