Sinds een jaar of tien lijkt het niet veel meer uit te maken wat voedingswetenschappers zeggen. Hun op consensus gebaseerde kennis wordt door een belangrijk deel van de media tegenover totaal andere kennis gezet waarvan mensen meer effect ervaren.

We luisteren niet meer
Time Magazine zette boter weer officieel op het menu en gaf daarmee aan de consensus in de voedingswetenschap niet langer serieus te nemen. Het Voedingscentrum haalde boter en volle yoghurt er weer vanaf. Protesten waren het gevolg.

"De voedingswetenschap bevindt zich in een vertrouwenscrisis, waarbij consumenten steeds harder twijfelen aan de intenties en onafhankelijkheid van wetenschappers en er steeds harder wordt gemopperd over adviezen ("Eerst was het vet, en nu mogen we weer geen suiker.”) Feitarme lifestylediëten als The Green Happiness zijn helemaal niet te verslaan met feiten - die zijn namelijk gewoon een stuk minder aantrekkelijk dan het fotogenieke droomleven dat daar wordt beloofd, zonder ziektes, crises, sociale angst, cellulitis, motregen, hondenpoep en broeken die ineens niet meer passen. Wat zegt u, Voedingscentrum? Dat kan helemaal niet? We luisteren al niet meer." Die woorden schreef journalist Hiske Versprille (Het Parool).

Hoe gaan we daarmee om?
Wat kunnen voedingswetenschappers weten? Binnen welke kennisbeperkingen kunnen bedrijven gezond voedsel maken en marketen? Hoe kunnen diëtisten en leefstijladviseurs hun cliënten correct en succesvol helpen? Hoe kunnen officiële instanties op het gebied van voedings- en leefstijladvisering met wetenschap en praktijk omgaan?

Dat onderzoeken we in de vermoedelijk eerste cursus Philosophy of Nutrition ter wereld. Bepaald geen gezweef, maar een keiharde inleiding in de kenleer, ethiek en toekomst van de voedingswetenschappen. Bestemd voor onderzoekers, PhD's, voedingsprofessionals die werken voor bedrijven of adviesinstanties en diëtisten. Ook geschikt voor Engelstaligen die wonen en werken in Vlaanderen of Nederland.
De cursus start 27 september aanstaande en bestaat uit 3 blokken van 2 dagen. Lees de folder Philosophy of Nutrition. Inschrijven doe je hier. Als je eerst meer wilt weten, kun je me mailen op uitgever@foodlog.nl.
Dit artikel afdrukken