Bestrijden van overgewicht
Door het verhogen van de prijzen van frisdrank wil het stadsbestuur van Philadelphia een gezondere stad maken. Meer dan 68% van de volwassenen inwoners en 41% van de kinderen kampt met overgewicht. Of een suikertaks dat kan verhelpen, is de vraag. Voorbeelden van eerder ingevoerde taksen laten wisselvallige resultaten zien. In Mexico lijkt de suikertaks wel effectief te zijn, in België waarschijnlijk niet.
Thomas Farley, de gezondheidscommissaris van Philadelphia, zegt effecten op de verkoopcijfers te gaan meten en op lange termijn ook de effecten op obesitas.
Nobele plannen of schaamteloze geldgreep?
Volgens de NY Times presenteerde burgemeester Jim Kenney de suikertaks niet als een betuttelende gezondheidsmaatregel. Zijn argument dat de inkomsten (naar schatting $91 miljoen per jaar) aangewend zullen worden om peuterspeelzalen, brede scholen en recreatiecentra te financieren overtuigde de meerderheid van de bestuurders van de grote - en arme - stad.
De frisdrankindustrie heeft geprobeerd met alle middelen en een campagne van zo'n $5 miljoen de taks tegen te houden. De sector noemt de frisdranktaks een "schaamteloze geldgreep in de zakken van één industrie" en zegt naar de rechter te zullen stappen.
Kijk hier naar de woorden van de burgemeester Jim Kenney:
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Na Philadelphia is San Francisco waarschijnlijk de volgende grote stad in de VS met een frisdranktaks. In November zal daarover gestemd worden.
#1 Ik vind dat discutabel, omdat je de belasting heel goed kunt ontwijken door geen frisdrank meer te drinken -wat nu juist het hele doel is.
Bernie Sanders stelt dat de belasting de lagere inkomens treft. Politifact doet aan fact checken en geeft Sanders gelijk.