De beste manier om zo min mogelijk pesticidenresiduen binnen te krijgen, is door biologische groenten en fruit te eten. Maar die luxe of vrijheid heeft niet iedere Fransman, en dus maakte milieu-organisatie Générations Futures een ranglijst van de groente- en fruitsoorten met de meeste en minste pesticidenresiduen. Op het rapport is een zodanige stormloop ontstaan dat de site van Générations Futures het tijdelijk af liet weten.

Générations Futures gebruikte de cijfers en analyses van de Direction générale de la répression des fraudes (DGCCRF) - de Franse NVWA - over de jaren 2012-2016. Daaruit blijkt dat 72,6% van het fruit en 41,1% van de groente pesticidenresiduen bevatten. Génération Futures rekende nog even verder door en stelde voor 19 soorten fruit en 33 soorten groenten - niet uit de biologische teelt afkomstig - het precieze pesticidengehalte vast. Op de daaruit volgende fruit-ranglijst staat de druif bovenaan. Op 89% van de door de DGCCRF genomen monsters bleken pesticidenresiduen aanwezig. Ook in kersen (87,7%), grapefruits (85%), aardbeien (83%), nectarines/perziken (82,8%) en sinaasappelen (80,6%) bleken vaak pesticidenresiduen voor te komen. De minste residuen troffen de onderzoekers aan in avocado's (ook een vrucht): 23,1%, gevolgd door de kiwi (27,1%) en pruimen/mirabellen (34,8%).

Bij de groente waren de koplopers de bleekselderij (84,6%), verse kruiden (74,5%), witlof (72,7%) en de knolselderij (71,7%). Het 'best' deden het de zoete maïs (1,9%) en de asperge (3,2%).

Europese limieten
Générations Futures hield de gevonden resultaten ook langs de meetlat van de in Europees verband toegestane limieten. Daaruit bleek dat 6,6% van de kersen-monsters meer pesticidenresiduen bevatten dan volgens Brussel toegestaan zijn. Bij de groente was de situatie 'erger': van de verse kruiden overschreed 29,4% van de onderzochte monsters de wettelijke normen. Alleen de artisjokken, bieten, maïs, erwten-in-de-peul en pompoenen bleven in alle gevallen binnen de Europese normen.

De zorg rond pesticiden staat in Frankrijk hoog op de agenda. Vier ministeries (Milieu, Landbouw, Gezondheid en Onderzoek) werken samen aan voorstellen om tot een snelle reductie te komen van de pesticiden die de gezondheid en het milieu het meest bedreigen. Hun plan wordt eind maart verwacht, schrijft Les Echos.
Dit artikel afdrukken