Het insecticide fipronil werd een bekend begrip onder het brede publiek toen het in de zomer van 2017 in eieren aangetroffen werd.

Het land was te klein. De volksgezondheid leek in gevaar. Fipronil mag van de wetgever niet in de voedselketen voorkomen. Daarom werden drie miljoen kippen geruimd, tientallen miljoenen eieren vernietigd.

De pluimveesector leed zo'n €50 à €70 miljoen schade. Verschillende rechtszaken, zowel tegen de ondernemers die een fipronilhoudend middel gebruikten, als tegen de toezichthouder die te laat aan de bel zou hebben getrokken, lopen nog.

Nu trekt het Pesticide Action Network (PAN) Nederland aan de bel. Dierenartsen moeten met onmiddellijke ingang stoppen met het voorschrijven van giftige bestrijdingsmiddelen tegen vlooien, luizen en teken. De stoffen die in hoge doses in vlooienbandjes, druppels en sprays voor huisdieren zitten, bevatten onder meer fipronil en dringen via Felix en Wodan ok het lichaam van de mens binnen.

In de haarmonsters zaten resten van 47 verschillende insecticiden en biociden. Het antimuggenmiddel DEET kwam voor in 20 haarmonsters. In 3 monsters zat zo veel fipronil, dat het haar als chemisch afval te beschouwen is
Haarmonsters
Dat zou blijken uit haaronderzoek bij 5 Nederlandse mannen en 16 vrouwen. In de haarmonsters zaten resten van 47 verschillende insecticiden en biociden. Het antimuggenmiddel DEET kwam voor in 20 haarmonsters. In 3 monsters zat zo veel fipronil, dat het haar als chemisch afval te beschouwen is.

Volgens PAN bedreigt de pesticidencocktail de biodiversiteit in tuinen, parken en natuurgebieden en de gezondheid van dier en mens. Zo zou een vlooienband "voldoende gif (1,25 gram imidacloprid en 0,56 gram flumethrine) [bevatten] om ruim 8 miljoen bijen te doden," aldus Trouw. De aanbevolen dosis van een vlooienmiddel met fipronil, 50 mg per behandeling voor een kat, is genoeg om "ruim 4 miljoen bijen te doden." De aangetroffen synthetische stoffen zijn kankerverwekkend, hormoonverstorend of hebben effect op het zenuwstelsel.

Huisdieren zijn niet voor consumptie
Dat de stoffen wél gebruikt mogen worden om parasieten bij huisdieren te bestrijden, maar verboden zijn in de landbouw, wijt PAN aan verschillende toelatingscriteria voor (voedsel)gewassen en geneesmiddelen. Huisdieren zijn immers niet voor consumptie bedoeld. En dus worden chemische en giftige pesticiden ter bestrijding van ongedierte bij hond en kat door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen als diergeneesmiddel in een hoge dosis en zonder ecologische risicobeoordeling toegelaten.

Tegelijk met de oproep aan dierenartsen en Tweede Kamerleden, richt PAN zich ook tot het Europese geneesmiddelenbureau EMA en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Deze instanties zouden de toelating van chemische antivlooien-, luizen en tekenmiddelen voor de behandeling van kleine huisdieren in moeten trekken.
Dit artikel afdrukken