Het land was te klein. De volksgezondheid leek in gevaar. Fipronil mag van de wetgever niet in de voedselketen voorkomen. Daarom werden drie miljoen kippen geruimd, tientallen miljoenen eieren vernietigd.
De pluimveesector leed zo'n €50 à €70 miljoen schade. Verschillende rechtszaken, zowel tegen de ondernemers die een fipronilhoudend middel gebruikten, als tegen de toezichthouder die te laat aan de bel zou hebben getrokken, lopen nog.
Nu trekt het Pesticide Action Network (PAN) Nederland aan de bel. Dierenartsen moeten met onmiddellijke ingang stoppen met het voorschrijven van giftige bestrijdingsmiddelen tegen vlooien, luizen en teken. De stoffen die in hoge doses in vlooienbandjes, druppels en sprays voor huisdieren zitten, bevatten onder meer fipronil en dringen via Felix en Wodan ok het lichaam van de mens binnen.
In de haarmonsters zaten resten van 47 verschillende insecticiden en biociden. Het antimuggenmiddel DEET kwam voor in 20 haarmonsters. In 3 monsters zat zo veel fipronil, dat het haar als chemisch afval te beschouwen isHaarmonsters
Dat zou blijken uit haaronderzoek bij 5 Nederlandse mannen en 16 vrouwen. In de haarmonsters zaten resten van 47 verschillende insecticiden en biociden. Het antimuggenmiddel DEET kwam voor in 20 haarmonsters. In 3 monsters zat zo veel fipronil, dat het haar als chemisch afval te beschouwen is.
Volgens PAN bedreigt de pesticidencocktail de biodiversiteit in tuinen, parken en natuurgebieden en de gezondheid van dier en mens. Zo zou een vlooienband "voldoende gif (1,25 gram imidacloprid en 0,56 gram flumethrine) [bevatten] om ruim 8 miljoen bijen te doden," aldus Trouw. De aanbevolen dosis van een vlooienmiddel met fipronil, 50 mg per behandeling voor een kat, is genoeg om "ruim 4 miljoen bijen te doden." De aangetroffen synthetische stoffen zijn kankerverwekkend, hormoonverstorend of hebben effect op het zenuwstelsel.
Huisdieren zijn niet voor consumptie
Dat de stoffen wél gebruikt mogen worden om parasieten bij huisdieren te bestrijden, maar verboden zijn in de landbouw, wijt PAN aan verschillende toelatingscriteria voor (voedsel)gewassen en geneesmiddelen. Huisdieren zijn immers niet voor consumptie bedoeld. En dus worden chemische en giftige pesticiden ter bestrijding van ongedierte bij hond en kat door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen als diergeneesmiddel in een hoge dosis en zonder ecologische risicobeoordeling toegelaten.
Tegelijk met de oproep aan dierenartsen en Tweede Kamerleden, richt PAN zich ook tot het Europese geneesmiddelenbureau EMA en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Deze instanties zouden de toelating van chemische antivlooien-, luizen en tekenmiddelen voor de behandeling van kleine huisdieren in moeten trekken.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Frank Erik #11 . dat Fipronil in het haar zat, dat wist ik niet. Maar dat je sporen van middelen in de urine kan aantreffen, dat is bijvoorbeeld bekend. Dat Fipronil in die halsbandjes zit, dat weet ik al zo lang als de Fipronil zaak speelt. Juist daarom zeg ik: als je dat nu op de voorpagina plaatst, daarmee geef je aan dat je het destijds als journalist niet goed hebt uitgezocht. Ook in het licht van de eenzijdige informatie over landbouw in Trouw.
Is het nog wel veilig je kat op schoot te aaien, vroeg Trouw. “De directe risico’s op gezondheidsschade bij dieren of hun eigenaren zijn zeer gering als middelen die op recept zijn voorgeschreven volgens de gebruiksvoorschriften worden toegepast”, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). En dat houdt in: de eerste 24 tot 48 uur niet aaien. Zijn er dan geen alternatieven? Jawel, er zijn niet-chemische middelen zijn verkrijgbaar, maar die werken enkel afschrikwekkend of moeten regelmatig toegediend worden. “Gif is het allerlaatste redmiddel, maar wel effectief en gemakkelijk”, zegt hoogleraar Annemarie van Wezel, hoogleraar milieu-ecologie en directeur van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de Universiteit van Amsterdam. Als je tenminste de adviezen in de bijsluiter van het bestrijdingsmiddel in acht neemt.
#8, Harm, "Voor wat de sector betreft: we laten wel iets liggen wanneer na zoveel jaren de kranten denken dat dit voorpagina nieuws is."
Hoe zou dat zo gekomen zijn?
En, mij is niet duidelijk wat je in dat briefje bedoelde. Wat is al jaren bekend op 'het platteland'? Dat fipronil, na toepassing op huisdieren, in de mens is terug te vinden zodanig, dat hun haar chemisch afval wordt?
Hier had ook nog niemand van gehoord: 42 onbekende chemicaliën in zwangeren ontdekt. En uiteraard ook in hun baby’s. Klimaatzorgen: CO2 omlaag ‘voor de (klein)kinderen’. Nou ook nog gifzorgen erbij. De wereld wordt nooit meer zoals ie was. Science Daily
Het zal mij benieuwen of de PvdD hier kamervragen over gaat stellen.
Bij vergelijkbare onderzoeken zijn ze er vlug bij.