Ook biologische wijnen ontkomen niet aan dit soort vervuiling. In Frankrijk is geen wetgeving die spuiten met pesticiden verbiedt. Waarschijnlijk 'liften biologische boeren mee' op het ruimhartig bestrijdingsmiddelengebruik van hun collega-wijnboerburen.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De link werkt weer. Dat komt omdat de KNMV het foutief verwoord: er zijn wel normen voor MRL's bij druiven, maar niet in wijn. Er zijn - vermoed ik - ook geen MRL's voor fruitsalades of appelmoes.
Dick, hoe kan het dat de KNVW wel spreekt over strenge regelgeving voor residuen van pesticiden in wijn, terwijl uit het artikel waar jij naar verwijst (de link werkt niet bij mij) blijkt dat die er niet zijn?
Rue89 komt met een uitgebreider artikel dan Le Figaro.
Twee opvallende conclusies:
- Bordeaux is het meest 'ver-pest'
- er blijkt geen limiet voor pesticiden in wijn te zijn
Die laatste gaat er nu vast komen.
Onderzoek en resultaten lijken een volgende in de hier op Foodlog bekende en volop bediscussieerde 'residu-reeks' over verschil van opvatting wanneer iets wel of niet veilig is. Zie bericht KVNW.
Elke week gaat de spuit er overheen. In combinatie met een overheid die niet controleert - er zijn immers geen normen heb ik me laten vertellen - mag deze uitkomst niet verbazen. Geluk bij een ongeluk dat het importerende buitenland wel wat oplettender is en zo het exporterend deel van de Franse wijnboeren nog een beetje met de neus op de spuit houdt.
De biologische wijnen of wijnen van boeren in omschakeling in het onderzoek zitten allemaal op 0 microgram/kg, met 0 residuen 'mesuré's' en 1 residu 'a l'état des traces'. Valt me nog mee in zo'n 'verzadigde' omgeving.
inventarisatie Que Choisir