We hebben het er hier wel eens vaker over gehad.

Omdat kamelen- en dromedarissenmelk gezonder lijkt dan andere melkproducten is er een toenemende consumentenvraag naar producten gebaseerd op deze melk. Nederlandse onderzoeksinstellingen zijn bezig de gezondheidsclaims van kamelenmelk hard te maken. In afwachting van de resultaten hiervan zijn diverse fabrikanten er al mee aan de slag gegaan. Zo zijn een grote broodfabrikant, banketbakkerij, kaasmakerij en zuivelboerderij bezig producten te ontwikkelen op basis van kamelenmelk, zoals, brood, bonbons, kaas, yoghurt en mousse.

Aan kamelenmelk worden diverse gezonde kenmerken toegeschreven. Deze hangen samen met hoge concentraties ontstekingsremmende eiwitten lactoferrine, immoglobulines, lysosime en lactoperoxydase. Verder bevat kamelenmelk een insuline-achtig eiwit dat de melk geschikt kan maken voor mensen met suikerziekte. Kamelenmelk bevat geen beta-lactoglobuline, een belangrijke veroorzaker van koemelkallergie, die ook niet in borstvoeding zit.

Samenstelling
Op verzoek van de kamelenmelkerij in Cromvoirt heeft NIZO food research de samenstelling van kamelenmelk onderzocht en deze vergeleken met rauwe koemelk. Kamelenmelk bevatte ongeveer 4,4% vet. Het lactose gehalte bedraagt 4,2% en ligt lager dan in koemelk. Het eiwitgehalte bedraagt 3,4%. Onderzoek met behulp van elektroforetische(SDS-PAG E) technieken liet in het lactoferrinegebied van kamelenmelk meer eiwit zien dan in het lactoferrinegebied van koemelk. Verder bleek melkpoeder van kamelenmelk beter oplosbaar dan melkpoeder van koemelk. De oplosbaarheidsindex bedroeg 74,4 tegenover 62,9. De melkpoeder van kamelenmelk bevatte meer eiwit dan de poeder uit koemelk namelijk 45 tegenover 40%. De vertering van kamelenmelk onder gesimuleerde maag- en dunne-darmcondities verschilde niet van die van koemelk.

Dure boter
Studenten van de Fontys Hogeschool Wageningen hebben onderzocht welke nieuwe producten op basis van kamelenmelk ontwikkeld zouden kunnen worden. Het onderzoek richtte zich aanvankelijk op boter, als basis voor koekjesdeeg. Langdurig karnen leverde echter slechts 6,5 gram boter uit 0,5 liter kamelenmelk. Door de kostprijs van kamelenmelk van € 6 per liter bleek dit commercieel niet aantrekkelijk.

Fruitdrank
Van de restmelk werd een zuiveldrank ontwikkeld. Aan de drank werden zacht fruit en glutenvrij graan toegevoegd. Momenteel onderzoeken Wageningen UR en het Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede of de drank geschikt is voor consumenten met koemelkallergie, suikerziekte en darmziekten. Tevens wordt een marketingonderzoek opgezet om na te gaan of gezonde consumenten belangstelling hebben voor de kamelenmelk-fruitdrank.


bron: VMT met dank aanfoodholland
Dit artikel afdrukken