Dat is best een ambitieus doel, maar precies wat het Periodic Table of Food Initiative (PTFI) wil gaan doen.

Wat maakt dit ‘periodieke systeem’ zo vernieuwend? We hebben toch al databases met samenstellingen van voedingsmiddelen? In bijvoorbeeld De Voedingswaardetabel kan je voor honderden voedingsmiddelen de macronutriëntensamenstelling vinden.

Nee, dat lijkt veel beter te kunnen. De organisatie zegt dat in conventionele databases rond de 150 biochemische stofjes gemeten en bijgehouden worden. Dit terwijl er tienduizenden stofjes te vinden zijn in onze voeding. Als je die allemaal wilt analyseren, liep je tot voor kort tegen technologische beperkingen aan.

De PTFI drijft mee op de snelle ontwikkelingen op het gebied van technologieën die ons in staat stellen snel veel data over voedselsamenstelling te verzamelen en te analyseren. Het initiatief wil hier zelf ook weer een bijdrage aan leveren door bijvoorbeeld heel betaalbare analysemethoden te ontwikkelen.

In de eerste stap wil het initiatief in kaart brengen wat voor soort data over voedingssamenstelling wetenschappers verzamelen, en hoe ze dat doen. Uiteindelijk wil het initiatief een basis neerzetten waar de wetenschap en de private sector vervolgens weer aan verder kunnen bouwen. Voor de basisdatabase wil het initiatiefdata van de belangrijkste voedingsmiddelen verzamelen en daarbij ook letten op geografische en culturele verschillen in de samenstelling van voedsel.

Selena Ahmed is de directeur van het initiatief. De relevantie daarvan schetst zij als volgt: “Voeding en voedselzekerheid hebben direct te maken met grote wereldwijde uitdagingen. Toch is er nog veel dat we niet weten over wat er in ons voedsel zit en hoe dat de gezondheid van mensen en de planeet beïnvloedt.”

Met de kennis uit de database kunnen we volgens de PTFI bijvoorbeeld beter begrijpen hoe bewerkte voedingsmiddelen onze gezondheid beïnvloeden en wat de rol van het microbioom in onze gezondheid is. Of de database, die natuurlijk een ver doorgevoerde vorm van stofjesdenken is, echt goede antwoorden kan geven op grote vragen moet de komende jaren duidelijk worden.

Dit artikel afdrukken