Met deze pruimen maakte Florine vorige week al heerlijke compote in gelei. Omdat ze nog wel even te vinden zijn - als je de juiste winkelier weet op te sporen - nóg een pruimenrecept. In Amsterdam vond Florine ze bij de Turkse winkel aan het eind van de Javastraat, vlak voor de kruising met de Molukkenstraat, meteen aan rechterkant (komende vanaf de Molukkenstraat).

"Als die paarsblauwe en gepunte pruimpjes in het seizoen waren, bakte mijn moeder vaak kwetsenpannenkoeken", vertelde een bevriende uitgever mij eens dromerig. "Ze bestrooide de kwetsen met kaneelsuiker waardoor de gehalveerde pruimen een heerlijk stroperig laagje kregen". De toon van zijn herinnering zou zelfs Doornroosje hebben gewekt.

'Van een hogere orde'
Mijn nieuwsgierigheid was wel onmiddellijk gewekt. Op de valreep van het kwetsenseizoen bakte ik een kwetsenpannenkoek volgens zijn aanwijzingen. Hij herinnerde zich glashelder hoe zijn moeder daarbij te werk ging. Helaas werd die eerste kwetsenpannenkoek een grote mislukking. "Weet je wel zeker dat die kwetsen op het beslag moeten worden gelegd en niet eerst in de pan en daarna het beslag erbij?", vroeg ik hem vertwijfeld toen die kwetsenpannenkoek maanden later ter sprake kwam tijdens een etentje. Ja, dat wist hij zeker, maar het beslag moest wel flink dik zijn.

Het jaar daarop kwam hij speciaal tijdens het kwetsenseizoen weer bij mij eten en ik had de kwetsenpannenkoek als dessert gepland. Rond middernacht hebben we samen kwetsenpannenkoeken staan bakken terwijl zijn vrouw zich flink afzijdig hield van deze hachelijke onderneming. Ze wist wel dat zoete herinneringen moeilijk te evenaren zijn. Toch hebben we gedrieën even later zachtjes zitten zoemen aan tafel want het moet gezegd, de smaak van een kwetsenpannenkoek is van een hogere orde.

voor 3 pannenkoeken (als nagerecht)
- 100 gram patentbloem
- 1 groot ei
- 1 1/2 dl volle melk
- snufje zout
- 3 theelepels kaneelpoeder
- 650 gram kleine paarsblauwe pruimpjes (Kwetsen,Anna Spath of die naamloze pruimpjes van de Turk (zie recept frisse pruimcompote in gelei)
- plantaardige olie
- 6 eetlepels suiker

Bereiding
Maak een dik pannenkoekenbeslag met bloem, ei, melk, zout en 1 theelepel van het kaneelpoeder. Afhankelijk van de grootte van het ei en de kwaliteit van de bloem, moet er misschien nog 1-2 eetlepels melk worden toegevoegd, maar beslist niet meer. Laat het beslag, afgedekt met folie, tenminste 1 uur rusten (of langer) op een koele plaats.

Halveer de pruimen overlangs en verwijder de pit. Vermeng de suiker met de resterende kaneelpoeder.

Laat een bakpan met dikke bodem (18 cm doorsnede) goed heet worden op hoog vuur. Giet er 2 theelepels olie in en draai de pan rond zodat de bodem van de pan gelijkmatig wordt ingevet. Giet 1/3 van het beslag in de bakpan en laat het beslag snel rondvloeien zodat het gelijkmatig wordt verdeeld over de bodem. Druk snel circa 16 pruimhelften (snijkant onder) diep in het beslag en laat de pannenkoek garen tot het bovenste laagje beslag nét niet meer vloeibaar is; draai het vuur zonodig iets lager want dit duurt wel even. Bestrooi het oppervlak intussen met 2 eetlepels van de kaneelsuiker.

Haal een bakmes langs de rand van de pannenkoek en onderlangs zodat hij nergens vastzit. Druk een dun met olie ingevette pannendeksel op de pan en keer beide tezamen om zodat de pannenkoek op het deksel komt te liggen. Zet de pan terug op het vuur, doe zonodig nog 1/2 theelepel olie in de pan en laat de pannenkoek van het deksel af in de pan glijden. Bak de pruimenzijde van de pannenkoek 1-2 minuten en druk met het bakmes hier en daar op de pannenkoek zodat de pruimen goed in contact komen met de bodem van de bakpan en het suikermengsel enigszins kan karamelliseren.

Draai de pannenkoek nogmaals om (dekselmethode) en laat hem op een bord glijden. Houd de pannenkoek, afgedekt met aluminiumfolie, warm door het bord op een pan met zachtjes kokend water te zetten. Bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier. Het is even wat werk, maar oei, oei,oei wat is dat een fantastisch lekkere pannenkoek - en ook zo mooi om te zien !
Dit artikel afdrukken