"Bayer zal op 7 juni de enige eigenaar worden van Monsanto Company", kondigt het in Leverkusen gevestigde farma- en landbouwchemicaliënbedrijf aan. De bedrijfsnaam Monsanto wordt na de overname niet meer gebruikt en het fusiebedrijf gaat verder onder de naam Bayer. Monsanto-producten "gaan deel uitmaken van het assortiment van Bayer" maar zullen wel hun naam behouden. Het lijkt er op dat Bayer met deze aanpak het 'reputatierisico' wil indammen dat het omstreden Monsanto - producent van onkruidverdelger Roundup en GMO-zaden - betekent voor het onberispelijke Bayer.

Vorige week gaf de Amerikaanse minister van Justitie groen licht voor de €56 miljard kostende overname. Eerder dit jaar ging de Europese Commissie al akkoord. Om goedkeuring te krijgen, moest met name Bayer onderdelen afstoten, in totaal ter waarde van $9 miljard. De groentezadendivisie, digitale landbouwactiviteiten en glufosinaatfabrieken gaan naar concurrent BASF, dat er €7,6 miljard voor op tafel legt. Het 'nieuwe' Bayer wordt de grootste leverancier van herbiciden en zaden ter wereld en zal de concurrentie aangaan van de eerder al gevormde fusiebedrijven in de agrochemie: Chemchina/Syngenta en DowDupont. De overname zou vanaf 2022 jaarlijks $1,2 miljard moeten bijdragen aan het bedrijfsresultaat, schrijft SpiegelOnline.

Verantwoordelijkheid
Bayer is zich terdege bewust dat het bedrijf als marktleider een verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van "duurzaamheid en ethische beslissingen over voedsel, landbouw en gezondheid", aldus de NOS. "We zullen onze duurzaamheidsdoelstellingen even zorgvuldig realiseren als onze financiële doelstellingen", zegt Bayer-bestuursvoorzitter Werner Baumann.

Om de Amerikaanse en Europese mededingingsautoriteiten te overtuigen hun goedkeuring te geven aan de overname, overlegden de fusiepartners "40 miljoen pagina's". Achter elkaar gelegd is dat bijna genoeg om een 'papertrail' van Leverkusen naar Monsanto in Saint-Louis én weer terug te leggen, meldt Bloomberg.
Dit artikel afdrukken